Doğa MücadelesiManşetYerel

Zinav Kanyonu’nda taş ocağı ruhsatı: Tabiat Parkı’na taş ocağı olur mu?

0

Tokat‘ın Reşadiye ilçesinde bulunan Zinav Gölü ve Kanyonu’na yakın Yolüstü Köyü Ertepesi mevkiinde taş ocağı için tekrar ruhsat verildi.

Yeşil Gazete‘nin sorularını yanıtlayan Yolüstü Köyü Derneği Başkanı Mustafa Altın, “Böyle bir güzelliğin üstüne leş gibi çökmüşler. Bizim doğal olarak bütün sularımız gitti, kayboldu. Köy bu sene susuzluktan kırıldı” ifadelerini kullandı.

2014’te ruhsat iptali onaylanmıştı

Altın, 2011 yılında bölgede taş ocağı faaliyetleri için ruhsat alındığını, ancak mahkeme sürecinin ardından 2014 yılında ruhsatın iptal edildiğini şöyle anlattı:

2011 yılında burada maden arama için ruhsat alınmış. Biz burayı mahkemeye verdik. Mahkeme ilk önce yürütmeyi durdurdu. 2014’te idari mahkeme ruhsat iptalini onayladı.

Yörede çakıl ocağının açıldığı zamanki belediye başkanımız olan kişinin buraya iltimas geçtiğine dair söylentiler çıktı. Millet birbirine düştü.”

Bunun üzerine, taş ocağı açmak isteyen Karacan Şirketi‘nin mahkemenin ruhsat iptal kararını Danıştay‘a götürdüğünü kaydeden Mustafa Altın, temyiz mahkemesinin de idare mahkemesinin kararını onayladığını ve ruhsatı iptal ettiğini ifade etti.

‘Aynı yere tekrar ruhsat verildi’

Söz konusu şirketin avukatı Mustafa Arslan‘ın 2018 yılında AKP’den Tokat Milletvekili olduğunu söyleyen Altın, bu süreçten sonra şirkete yeniden ruhsat verildiğini şöyle anlattı:

Biz makineleri söküp gitmesini beklerken, Tokat Özel İdaresi muhtemelen siyasi saiklerle aynı yere ruhsat verdi. Mahkemenin iptal kararına, milletin tepkisine, üniversitenin heyet raporuna rağmen ruhsat verildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen teknik heyet, bölge için rapor hazırlamıştı ve buna istinaden ruhsat iptal olmuştu.

Karacan Şirketi’nin, Yolüstü Köyü’nün yukarısında bir tane daha taş ocağı olduğunu da kaydeden Mustafa Altın, “Buraya ihtiyacı yok. Burası kanyon bölgesi. Uzungöl gibi bir yerdir burası. Türkiye çapında bir yer olacak. Şu anda Valilik zaten oraya çok büyük yatırımlar yapıyor. Yapmaya da devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Şirket, Ak Parti Reşadiye İlçe Başkanı Yakup Karaca ve ailesine ait.

‘Köyden birkaç kişiye maaş veriliyor’

Mustafa Altın, halkın bölgede taş ocağını istemediğinin de altını çizdi. Ancak, köyden birkaç kişiye maaş verildiğini de belirtti:

Köyden birkaç kişiye maaş veriliyor. Çalışmayan bir işletmede çalışıyor gibi gösteriliyor. Birini müdür atamış, bir ikisini çalışan atamış.

Şirket, Reşadiye’de çok büyük işler yapıyor aynı zamanda. Valiliğin çevre düzenlemesi için verdiği kaç trilyonluk işi aynı firma alıyor.

Böyle bir soygun düzeni var. İşin kötüsü devletin yaptığı yatırımlara karşı. Orada bir çakıl ocağı olması mümkün mü? Zaten burası bir tabiat parkı. Doğal korumaya alınmış bir bölge. Böyle bir saçmalıkla karşı karşıyayız.”

Mahkeme süreci yeniden başladı

Altın, mahkeme sürecini yasal olarak başlattıklarını da ifade etti:

Ben şu anda yine ruhsat iptali için mahkemeye verdim onları. Ankara’da da Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden bu bölgenin maden arama bölgesi dışına çıkarılması için dilekçe verdik.

Biz bu siyasetle nasıl baş edeceğiz bilmiyorum. Çok zor bir durum. Devletin mahkemesini tanımıyorlar, hem mahkeme iptal vermiş, hem Danıştay onaylamış. Elimizde evraklar var. Halk istemiyor. Adamın zaten orada bir tane çakıl ocağı var. İhtiyacı yok.”

You may also like

Comments

Comments are closed.