ManşetTarım-Gıda

Zeytinliklerin sonu yönetmeliği

0

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” zeytincileri bir kez daha ayağa kaldırdı.

Konu ile ilgili konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan “Sözün bittiği yere gelinmiştir. Konseyimiz başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerince ayrı ayrı söz konusu talan Yönetmeliğinin iptali için dava açılacaktır. Bu sektörümüzün kurtuluş mücadelesidir. Unutulmamalı ki yönetmelikler Kanun üzerinde değildir.” diye açıklamada bulundu ve bu yönetmeliğin iptali için mücadeleye kararlı olacaklarını ifade etti.

Bilindiği gibi 1939 tarihinde çıkartılan 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.” hükmünü içeriyor. Bu yasa sayesinde madencilik başta olmak üzere doğal çevreye zarar veren çok sayıda sanayi tesisleri engelleniyordu. Bu kanunu delmek üzere altın madencilerinin de yoğun bir lobi çalışması içinde olduğu biliniyordu.

Bu yönetmelikte bulunan “jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, Bakanlıklarca kamu kararı alınmış plan ve yatırımlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri, ilgili Bakanlıkça kamu kararı alınmış madencilik faaliyetleri, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar “ gibi muğlak ifadelerin zeytinliklerde her türlü yatırımın yolunun açacağını belirten zeytinciler zaten sahil bölgelerinde yapılaşma nedeniyle büyük zarar gören zeytinlik alanların bundan sonra sadece madencilerin, sanayi işletmelerinin ve enerji yatırımcılarının insafına terk edileceğini söylüyorlar.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.