Zehirsiz Sofralar’dan güvenilir gıda kampanyası: Hedef 1 milyon imza

'Tarım zehirleri yasaklansın' diyen 95 kurum ve inisiyatif ‘Zehirsiz Sofralar’ kampanyası için Kadir Has Üniversitesi’nde bir araya geldi.

Haber: Nebiye Arı

‘Doğaya ve insana zarar veren tarım zehirleri yasaklansın’ isteğiyle bir araya gelen 95 kurum ve inisiyatif ‘Zehirsiz Sofralar’ kampanyası için Kadir Has Üniversitesi’nde buluştu.

Zehirsiz Sofralar sivil toplum ağının Tarım Bakanlığı’ndan başlıca üç talebi bulunuyor:

  1. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 13 etken madde öncelikle ve acilen yasaklansın.

  2. Pestisitlerin tamamının 2030 yılına kadar yasaklanması, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli adımlar atılsın; doğa dostu tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle tarım yapan küçük üreticiler desteklensin; üreticileri doğa dostu, zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edici politikalar uygulansın.

  3. Türkiye’de tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, elde edilen denetim sonuçlarıyla şeffaflık sağlansın.

Pestisit; tarımsal arazide yetiştirilen ürün dışında kalan çeşitli etkenlere karşı kullanılan zehirli kimyasallar için verilen bir isim. Zehirli sofralar bu kimyasallara verilen ‘ilaç’ ismine de itiraz ediyor ve ilacın insanları iyileştirmeye yönelik madde olmasının altını çizerek pestisitlerin ise doğaya ve insana zarar verdiğini söylüyor. Bu kimyasalların insanlarda obezite, kısırlık, kanser gibi. ciddi hastalıklara sebep oluyor, çocuklarda ise nörolojik bozukluklara sebep olabiliyor.

Hekimler, doğa aktivistleri ve akademisyenler katılım gösterdiği Zehirsiz Sofralar Uluslararası Konferansı’nda belgesel gösterimlerinin yanı sıra, pestisitlerin dünyada ve Türkiye’de kullanım oranları-zararları, alternatif tarım yöntemleri, pestisitlerin iklim krizine etkisi ve zehirsiz gıdaya ulaşım ele alındı.

Zehirsiz Sofralar’a göre, Türkiye’de tarımda pestisit kullanımı giderek artıyor, çiftçi sayısı ise azalıyor.

Zehirsiz Sofralar için 1 milyon imza!

Zehirsiz Sofralar Bileşeni olan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, kampanya ile birlikte Türkiye genelinde sahaya inerek pestisitlerin yasaklanması için 1 milyon imza toplayacaklarını ve Bakanlığa ileteceklerini söyledi. Şehirlioğlu ile başlattıkları kampanyayı ve pestisit ile mücadeleyi konuştuk.

Kampanyaya imza vermek için tıklayın

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR