DünyaManşet

Zapatistalar yeniden sokaklarda

0

Uzun süreli bekleyişlerinin ardından Zapatistalar yeniden sokaklardaydı. Bu kez ülkenin kuzeyindeki kirli savaşa dur demek için genci yaşlısı, kadını erkeği demeden San Cristobal’in sokaklarındaydılar. Oğlunu hiç nedensiz bu kirli savaşta kaybetmiş bir baba olan Javier Scilia’ya desteklerini göstermek için yürüdüler.

“Javier Scilia, oğlunun 28 Mart’ta Morelos’ta öldürülmesinden sonra 5 Mayıs’ta Cuernavaca’dan Mexico City’ye ‘Barış İçin Yürüyüş’ü başlatan gazeteci ve şair.”

Yönetim kadrosu da dahil yaklaşık 5.000 Zapatista, kar maskeleri ile birlikte sessizlik içinde Katedral Meydanı’ndaydılar. 1994 yılındaki başkaldırıdan sonra 17 yıldır savaştan paylarına düşeni fazlasıyla alan, gerek Chiapas’ın gerekse diğer bölgelerin militarizasyonuna karşı mücadele eden Zapatistaların bu eyleme destekleri de oldukça anlamlıydı.

Ellerinde “Daha fazla kan istemiyoruz”, “Bu savaştan yorulduk” ve “Calderon’un savaşını durdurun” yazan onlarca pankart ile meydanı hınca hınç doldurmuşlardı.

Saat 12:00’de şehrin batısındaki CIDECI’den başlayan yürüyüş 17:30’da son grupların da meydana varmasından sonra ulusal marş ile Zapatista marşının okunmasıyla başladı. Kumandan David’in Altkumandan Marcos’un imzalı bildirisini İspanyolca ve yerli dillerde okumasıyla devam etti.

“… Tüm kötü hükümetler, federal, eyalet hükümetleri ve belediyeler, sokakları ve caddeleri artık yürünemeyen ve yaşanamayan birer savaş alanına çevirmişlerdir.

…Bu kötü hükümetler, okulları, özel ve devlet üniversitelerini artık çocukların ve öğrencilerin gidemediği pusu alanlarına çevirmişlerdir.

…Bu kötü hükümetler, yarattıkları problemi çözememeleriyle birlikte gittikçe uzayan ve tüm Meksika’ya yayılan bir sorun haline getirmişlerdir.

…Kurbanların tek hatası ise savaştan, ölümden ve yok etmekten başka bir şey istemeyen legal ve illegal grupların yönettiği bir ülkede yaşıyor olmalarıdır.

…Buradaki iyi insanların sesleri ve sessizlikleri kötü hükümetleri ne çalan, insan kaçıran ve öldüren suçluları ne de bu ulusal rezaletten pay çıkarmak isteyen politik sınıfı temsil etmektedir.  Buradaki iyi insanların sesleri ve sessizlikleri kişisel çıkar gütmeyen dürüst ve sıradan insanları temsil etmektedir. Sadece adalet isteyen, yüreğinde kaybettiklerinin acısını hissedip yaşamaya devam etmekten başka şansları olmayan anneleri, babaları, kardeşleri, gençleri, çocukları temsil etmektedir.

… Bu kirli savaşta ölen çocukların aileleri hataların tekrarlanmaması için kötü hükümetten adalet talep etmektedirler. Kötü hükümetin adalet çağrılarına cevabı ise tutamadıkları sözler vererek yaşananları unutturmaya çalışmaktır.

…Birkaç gün önce şair bir baba, anneler, babalar, kardeşler, arkadaşlar sessiz bir yürüyüş başlatmışlardır. Dün sözleri ile ifade ettiklerini bugün onurlu sessizlikleri ile ifade etmektedirler. Sesleri ve sessizlikleri aynı şeyi söylemektedir: Barış, adalet ve onurlu bir yaşam istiyoruz.

…Kavganız kişisel çıkarlarınız için doğmadı. Kavganız kaybettiklerinizin acısından doğdu.

…Bugün buraya acılarımızı, kavgalarımızı, rüyalarımızı, ölümü ve yaşamı konuşmaya gelmedik. Bugün buraya neyin yapılması gerektiğini konuşmaya ve sorular sormaya gelmedik. Bugün buraya binlerce Zapatistayı temsilen onurlu sessizliğimizi sese çevirmeye geldik. Bugün buraya hayatı için savaşanların çağrısı için geldik.

…Herhangibir din, politik görüş ve fakir için çağrıda bulunmayacağız. Başka bir hükümete oy vermeniz için çağrıda bulunmayacağız. Bugün burada özgür, adil ve barış icinde bir yaşam için savaş çağrısında bulunacağız. Ve biz Zapatistalar özgür, adil ve barış icinde bir yaşam icin savaşmayı seçtik. Ve bugün buradan sessizlik içinde Mexico City’ye yürüyen iyi insanlara sesleniyoruz: Yalnız değilsiniz. Daha önce kelimelerinizdeki öfke gibi, bugün sessizliğinizdeki acıyı dinliyoruz.

“Daha fazla kan istemiyoruz”, “Bu savaşı durdurun”, “Yalnız değilsiniz”

(Güneydoğu Meksika Dağları’ndan, EZLN Genel Kumandanlığı, Altkumandan Marcos. 7 Mayıs 2011)           (Barış için yürüyüşe dair EZLN bildirisinin özeti)

Bildirilerin okunmasından sonra Zapatistalar için yaklaşık 18 saat süren bu yorucu eylem süreci dönüş yoluna geçerek bitirildi.

2001 yılından bu yana en büyük eylem olduğu belirtilen 7 Mayıs eylemi uzunca süredir sessizlik içerisinde olan Zapatistalar için de katılımı ve görkemi ile güçlerini ve örgütlülüklerini tekrar göstermek açısından önemli bir gündü.

Başkan Felipe Calderon’un seçilmesinden sonra başlattığı operasyonlar yüzünden 5 yıl içinde karşılıklı olarak 30.000’den fazla insan öldü. Uyuşturucu kartellerinin hiç güç kaybetmemesinin yanı sıra, silah kartellerinin bölgeye ilgisi aslında bu savaşın ne kadar kirli olduğunu görmeye yetiyor. 2006-2010 yılları arasında çatışmalarda 90.000 kadar ABD yapımı hafif silahlar ele geçirildi.

Birgün

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.