İklim KriziManşet

Zambiya’da kuraklık sonucu ulusal afet ilan edildi

0
Zambiya

Güney Afrika ülkesi Zambiya’da, çiftçilerin yağışa en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde beş hafta boyunca yağmur yağmadı; El Nino’nun etkisiyle başlayan kuraklık, ülke çapında felakete neden oldu. Zambiya Cumhurbaşkanı Hakainde Hichilema, başkent Lusaka‘dan yaptığı konuşmasında, ülkenin 116 ilçesinden 84’ünün bu kuraklıktan etkilendiğini açıklayarak “ulusal afet” ilan etti.

2023’te Zambiya’yı vuran başka bir kuraklık ve sel felaketinin de etkileri artırdığını ifade eden Hichilema, “Uzun süreli kuraklığın yol açtığı yıkım çok büyük” dedi. Hidroelektrik enerjiye büyük ölçüde bağımlı olan Zambiya, su kıtlığıyla ciddi bir ulusal gıda güvenliğinin yanı sıra, enerji arzı tehdidi de yaşıyor.

Al Jazeera‘nın aktardığına göre Hichilema, “Bu zorluklar göz önüne alındığında, uzun süreli kuraklığı ulusal bir afet olarak ilan ediyoruz” açıklamasını yaptı. Mart ayına kadar sürmesi beklenen afet tedbiri, krizin çözümü için daha fazla kaynağı erişilebilir hale getirecek.

Zambiya’nın ekili alanlarının yarısı yok oldu

El Nino’nun 2023-2024 yağışlı sezonundaki etkisi nedeniyle Zambiya, 2,2 milyon hektar ekili üründen bir milyon hektar (2,5 milyon dönüm) kaybetti. Hichilema, ülkenin ekili alanlarının neredeyse yarısının yok edildiğini söyledi.

İnsanların aç kalmaması için insani yardım sağlanacağı açıklandı ve işbirliği yapan ortaklar, tahılın ötesinde yardım sağlamaya çağrıldı. Mevcut tahminlere göre, bir milyondan fazla çiftçi hanesi, kuraklıktan etkilenecek.

Başkan, Zambiya’nın ekonomiyi ve endüstrileri, özellikle de büyük ölçüde elektriğe bağımlı madenleri çalışır durumda tutmak için elektrik ithal etme ve karneye bağlama planları hazırlandığını açıkladı.

El Niño yüzünden ‘kasırga rotası’ aşırı ısınan Atlantik’te 2024 zor geçecek
Amazon havzasındaki aşırı kuraklığın nedeni El Niño değil, iklim değişikliği
El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları 2024’ün yarısına kadar sürebilir
Gezi’den Madagaskar’a Hindistan’dan Zambiya’ya Çevre Adaleti Atlası

Afrika’nın ikinci büyük bakır üreticisi olan Zambiya’da bu yıl enerji sektörünün 500 megawatt’ın üzerinde açık vermesinin beklendiğini söyledi. 2024 ulusal bütçesinin, kuraklığın etkilerini gidermeye daha fazla kaynağın yönlendirilebilmesi için yeniden düzenleneceği de ifade edildi.

El Nino hava olayının Zambiya üzerindeki etkileri, 2019 yılında yapılan bir çalışmada da öngörülmüştü. Bu zorlu koşulların ışığında, Zambiya’daki 2015-2016 El Niño’nun mısır verimliliği ve kırsal gelir üzerindeki etkisine odaklanan rapor, sürdürülebilir arazi yönetimi uygulamaları ve geçim kaynaklarını çeşitlendirme stratejilerinin bu iklim olayının olumsuz etkilerini hafifletmede ne kadar etkili olabileceğini değerlendirmişti.

İklim krizi gıda güvenliğini tehdit eden bitki pandemilerinin yayılımını kolaylaştırıyor

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.