DünyaManşet

Yüz binlerce Katalandan Barcelona’da dev bağımsızlık gösterisi

0

İspanya’nın Barcelona kentinde Katalonya Ulusal Günü’nde bir araya gelen yüz binlerce kişi 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna destek belirtti.

Katalonya’nın ulusal günü “Diada” için yüz binlerce Katalan, Barcelona’da toplandı. Katalanlar, “Özgür bir ülke olacağız” pankartları taşıdı. Katalonya’nın ulusal renkleri olan sarı kırmızı tişörtler giyen kalabalık dev bir haç işareti oluşturdu.

İspanya Hükümeti ise referandumu yasa dışı ilan etmişti. Katalonya parlamentosu, referandumdan evet sonucu çıkması halinde bölgenin İspanya’dan ayrılmasını düzenleyen bir yasa geçirmişti.

İspanya Veraset Savaşı’nın sonunda, 1714 yılında Barcelona’nın İspanyollar tarafından fethedilmesinin ve bölgenin bağımsızlığını kaybetmesinin yıl dönümü, Katalanlar tarafından “Diada Günü” olarak anılıyor.

Diada Günü, 2012 yılından beri bağımsızlık talebi için gösterilerine sahne oluyor. İspanya Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz günlerde, bağımsızlık referandumunu yasaklaması nedeniyle, binlerce Katalan bu yıl da bağımsızlık için toplandı. Yaklaşık bin 800 otobüs dolusu insan, protesto için Barcelona’ya gitti.

Katalan anket şirketlerine göre ise halkın yüzde 41,1’i bağımsız isterken, yüzde 49,9’u istemiyor. Küçük şehirlerde ve kırsal kesimlerde bağımsızlık eğiliminin arttığı, Barcelona gibi büyük şehirlerde ise çoğunluğun İspanya’ya bağlı kalmaktan yana olduğu belirtiliyor.

Özerk bir bölge olan Katalonya’nın meclisi, 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu yapılması kararı almıştı. İspanya hükümetinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, referandumu iptal etti.

İspanya’da 2008’deki finansal krizden bu yana devam eden ekonomik sorunlar bağımsızlık çağrılarını güçlendirdi. Geçen hafta İspanya Anayasa Mahkemesi, referandumu askıya almıştı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan meclisinin referandum kararını geçirmesinin ardından mahkemeye başvurmuştu.

 

(BBC Türkçe, Gazete Duvar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.