Yurttaşlar İstanbul Çevre Şehircilik Müdürlüğüne seslendi: Mahalle uçurumun kenarında yaşıyor

Sultangazi'nin Cebeci mahallesinde maden faaliyetleri nedeniyle evlerinin yıkıldığını ve ağaçların kesildiğini belirterek mahallelerinin artık uçurumun kenarında yaşadığını dile getirdi. Yurttaşlar topladıkları dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.

İSTANBUL- Sultangazi ilçesinin Cebeci mahallesindeki taş ocağı faaliyetleri nedeniyle evlerinin duvarları yıkılmasına ve mahallelerindeki ağaç kıyımına tepki gösteren yurttaşlar, İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde toplanarak dilekçelerini kuruma iletti.

 

‘Maden kıyımı nedeniyle ne içme suyu, ne hava, ne de yaşayacak yer kalmadı’

İl Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada sadece Cebeci köyünün değil, aynı zamanda İstanbul’un nefes ve su kaynağı Kuzey Ormanları‘nın, orman köylerinin ve kırsalının ağır tahrip altında olduğu belirtildi.

Açıklamada “Maden ocakları, taş ocakları, RES’ler ile adım adım son kalan nefes kaynağımız katlediliyor. Binlerce canlıya yaşam kaynağı ve İstanbul’a da nefes kaynağı olan ormanlarımızın katledilişinden şirketler ve onlara ruhsat veren, denetlemeyen kamu kurumları sorumludur” diyen yurttaşlar, artık bu orman kıyımından kaynaklı yaşayacak yerlerinin, nefes alacak havalarının, içecek sularının kalmadığını dile getirdi.

‘Maden sahasının ortasında kalan mahalle şu an uçurumun kenarında yaşıyor’

“Kuzey Ormanları’nı yıllardır ağır tahrip eden Cebeci taş ocakları ormanı kemire kemire köye dayandı” diyen yurttaşlar, maden sahasının ortasında kalan mahallenin şu an uçurumun kenarında yaşadığını ifade etti.

İstanbul’un son su kaynağı olan Alibey barajının sadece 250 metre yakınında olan maden ve taş ocakları faaliyetinden dolayı tehdit altında olduğuna dikkat çeken yurttaşlar buradaki su kaybının sorumlusunun iklim krizi olmadığını şöyle dile getirdi:

“Kuzey Ormanları içindeki Alibey Barajı’nda yaşanan su kaybının sorumlusu ‘iklim krizi‘ değildir. Cebeci mahallesinde faaliyet gösteren taş ocakları buradaki su kaybından sorumludur. Ayrıca köyün bulunduğu alan Kırkçeşmeler su hattının geçtiği tarihi bir sit alanıdır. Taş ocağı faaliyetleri sırasında patlatılan dinamitler sonucunda tarihi eserler ciddi zarar görüyor.”

‘Katliama ortak olmayın’

Son olarak ellerindeki dilekçelerle yetkilileri göreve çağıran yurttaşlar, şöyle seslendi:

“Bu katliama ortak olmayın. İnşaat yağması ve Cebeci taş ocaklarının genişlemesi derhal durdurulmalıdır. Kuzey Madencilik tarafından sürdürülen taş ocağı faaliyetleri insanların barınma hakkına temiz havada nefes alma hakkına zarar veriyor. Derhal madenin denetlenerek kapatılmasını istiyoruz. Bizler binlerce yıllık kadim köyümüzde yaşamak istiyoruz. Yaşamı köyümüzü ormanımızı savunmaya da devam edeceğiz.”

Validebağ Savunması, Ümraniye Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması‘ndan aktivistler açıklamaya katılarak Cebeci mahallesi sakinleriyle dayanıştıklarını belirtti. Açıklama sonrası mahalle sakinleri dilekçelerini müdürlüğe vererek sloganlarla müdürlükten ayrıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR