Doğa MücadelesiManşet

Yurttaş Kazım bir kez daha kazandı

0

Rize Salarha Vadisi’nde kurulmak istenen Ambarlık HES Projesi mahkeme tarafından iptal edildi.

Rize’nin Salarha Vadisi üzerinde kurulması planlanan Ambarlık HES Projesi’nin iptali için açtığı davaların masrafını ineğini satarak  ve banka kredisi kullanarak temin eden Kazım Delal, verdiği hukuk mücadelesinde yeni zafer daha kazandı. Ambarlık HES hakkında açılan davada Rize İdare Mahkemesi, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Çevre Etki Değerlendirme raporuna iptal kararı verdi. Karar HES karşıtı mücadele için de emsal niteliği taşıyor.

Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan (DEKAP) yapılan açıklamaya göre Rize İdare Mahkemesi, 11 Ocak’taki dava ile ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Kararda mahkeme heyetinin 2’ye karşı 1 oy ile ÇED projesinin olumlu olduğuna yönelik kararın iptalini onayladı. Mahkeme kararında anayasaya, Çevre Kanunu’na ve Kyoto Protokolü’ne atıflar yapıldı, bilirkişi raporları ve ek raporlar eklendi.

Mahkeme kararını değerlendiren DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, mahkeme kararlarında HES karşıtı mücadele için önemli vurgular olduğuna dikkat çekti. Ekolojik dengenin korunmasına azami ölçüde dikkat edilmesi gerektiğinin söylendiğini belirten Şan, ÇED süreçlerinin prosedür olmaktan çıkarılması gerektiğinin de önemli olduğunu kaydetti.

Ambarlık HES projesine karşı yaklaşık 5 yıldır hukuk mücadelesini sürdüren Kazım Delal, karar sonrasında bir basın açıklaması yaptı. Delal, avukatlara, DEKAP’a ve yaşam savunucularına teşekkür etti. DEKAP’ın ve Delal’in avukatı Remzi Kazmaz da hukukun üstünlüğü ilkesine olan bağlılığın ve yargı bağımsızlığının önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Vadilerde, yaylalarda, köylerde geliştirilen HES projelerinin “sürdürülebilir kalınma” ya da “sürdürülebilir çevre” ile ilgisi olmadığını belirten Kazmaz, HES karşıtı mücadele için emsal niteliğinde bir sonucun çıktığını söyledi. Davanın ve DEKAP’ın avukatlarından Yakup Şekip Okumuşoğlu da bu dava ile haklılıklarının bir kere daha ortaya çıktığını dile getirdi.

(Sendika.org, Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.