Dünya

Yunanistan’ın ilk bölgesel seçimleri

0

Yunanistan’da 7 Kasım günü önemli bir seçim yapıldı. Bölgesel ve yerel meclis üyelerinin, yani sadece belediye meclisi üyelerinin değil, bölgesel parlamento milletvekillerinin de seçildiği bu seçim bir ilkti. Yunanistan’ın yeşil partisi olan “Eko-Yeşiller”in eş sözcüsü Yannis Paraskevopulos’tan aldığımız bilgiye göre yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde yeşil adaylar büyük başarı gösterdi. Seçimlerde 13 bölgeden 8’inde bağımsız yeşil adaylar yarışırken, kalan 5 bölgede yeşil adaylar sol seçim ittifakları içinde seçime girdiler.

Yeşiller’in seçimlere girdiği 8 bölgenin tamamında yeşil adaylar oylarını 2009’a göre arttırdılar. Ancak ittifak yapılan bölgelerde aynı başarı gösterilemedi ve bu bölgelerde herhangi bir yeşil üye meclislere seçilemedi. Seçim sonucunda bölgesel meclislerde yeşiller 9 sandalye kazanırken, yerel meclislerde de Atina ve Selanik belediye meclisleri de dahil olmak üzere 6 üye çıkardılar.  14 Kasım’da yapılacak ikinci turda daha fazla sandalye kazanma ihtimali olduğu söyleniyor.

Yunanistan’da bölgesel hükümetlerin oluşturulmasına dair kanun değişikliği yeni yapılmıştı. Bu değişikliğin ardından ülkenin bölgeleri de değiştirilmişti. Bunlar başkent Atina’yı içine alan Attica, Orta Yunanistan, merkezi Selanik olan Orta Makedonya, Girit, Doğu Makdonya ve Trakya, Epirus, İyonya Adaları, Kuzey Ege, Peleponese, Güney Ege, Teselya, Batı Yunanistan ve Batı Makedonya. Bu değişiklikten önce Yunanistan geleneksel olarak 10 coğrafi bölgeden oluşuyordu.

Geçen Pazar günü yapılan seçimler bu değişiklikten sonra yapılan ilk bölgesel seçimlerdi, ancak katılım oranı %60 ile oldukça düşük gerçekleşti. Paraskevopulos’un verdiği bilgiye göre seçim sonucunda sadece yeşiller ve komünistler oylarını somut olarak arttırdılar. Ancak bu tüm partilerin zafer ilan etmesine engel olamadı. Muhalefetteki muhafazakarlar beklenenden biraz daha fazla sandalye kazanırken, iktidardaki sosyalist parti sonuçlar açıklanır açıklanmaz erken seçimden vazgeçtiğini açıkladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.