Yunanistan’dan Türkiye sınırına duvar planı

Yunanistan, Türkiye sınırından yaşanan kaçak geçişleri engellemek amacıyla, sınır hattına 12 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa etmeyi planlıyor.

Kamu düzeninden sorumlu bakan Christos Papoutsis tarafından açıklanan plan, sözkonusu sınırdan önlemlere rağmen ciddi miktarda kaçak geçişin yaşanması sebebiyle gündeme getirildi.

Yunanistan’a geçen yıl yasa dışı yollardan girişi yapan 120.000 göçmenin ülkede Yunanlılar’la göçmenler arasında gerilimlere sebep olduğu biliniyor.

Yorumculara göre sözkonusu duvar, Amerika’nın Meksika sınırına inşa ettiği duvardan esinlenilerek gündeme geldi.

Eleştiriler gecikmedi

Bu arada inşa edilmesi planlanan duvarı, Yunanistan’daki sol partiler ve insan hakları örgütleri insanlık dışı olmakla eleştirdiler.

İnsan Hakları İzleme örgütü ise Yunanistan’ın sınır duvarı inşa etmekle göçmenlere karşı sorumluluklardan kaçamayacağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada sözkonusu duvar inşasının ülkedeki göçmen sorununu çözmeyecek kısa vadeli bir önlem olduğu belirtildi ve plan eleştirildi.

Türkiye’den Yunanistan’a 2010’un ilk dokuz ayında 30.000’in üzerinde kaçak göçmen girdiği ve bu rakamın önceki yıla gör beş katlık bir artışı ortaya koyuyor.

Türkiye Yunanistan sınırı, Avrupa Birliği sınırları içinde kaçak göçmen girişinin bir önceki yıla göre arttığı tek sınır. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR