İklim KriziManşet

Yunanistan’da Mart ayında sıcaklık rekoru kırıldı

0
Yunanistan sıcaklık rekoru
Fotoğraf: TopSphere Media / Unsplash

Yunanistan’da Atina Ulusal Gözlemevi tarafından yapılan açıklamaya göre, ülke genelindeki yaklaşık 400 meteoroloji istasyonunun 227’sinde maksimum sıcaklıklar 25 °C’nin üzerine çıktı. Özellikle 31 Mart Pazar günü, sıcaklığın 25 °C’yi aştığı istasyon sayısı 148 olarak kaydedildi.

Mart ayında Yunanistan’da genellikle beklenen düşük sıcaklıklar ve dönemsel kar yağışlarının aksine bu sıcaklıklar, yaz koşullarının erkenden oluşması olarak değerlendiriliyor.

Kathimerini‘nin aktardığına göre Mart’ın son dört gününde, Avrupa Çevre Ajansı (EAA) ağına ait 70 istasyon, Mart ayı için maksimum sıcaklık açısından rekor değerler kaydetti. Bu istasyonlar, özellikle Orta Yunanistan, Attika, Batı Mora Yarımadası, Batı Makedonya ve Girit bölgelerinde yoğunlaşıyor ve 2010’dan beri sürekli olarak faaliyet gösteren 128 istasyondan 70’ini kapsıyor.

Ülke, aynı zamanda Afrika tozlarıyla kaplanmış durumdayken, sıcaklıkların 30 derecenin üzerine çıkması dikkat çekiyor. Atina Ulusal Gözlemevi’nin bilimsel ekibinin Avrupa Kopernik Programı tarafından analiz edilen verilere göre, 2023-2024 kış mevsimi, Yunanistan için tarihin en sıcak kışı olarak kayıtlara geçti. Aralık 2023, Ocak ve Şubat 2024 aylarında yaşanan sıcaklıklar mevsim ortalamalarının oldukça üzerinde gerçekleşti.

Yunanistan, en sıcak kışını yaşadı: Yaz yangınları korkusu artıyor
El Niño etkisiyle şubat ayı da sıcaklık rekoru kırmaya aday

Sıcaklıklar Yunanistan’daki orman yangınlarını da artırıyor

Bu olağanüstü sıcaklık artışları, sadece sıcaklıklar açısından değil, aynı zamanda büyük bir sorun olan yağış miktarları ve kuraklık konusunda da endişelere neden oluyor.

Yunanistan

29-31 Mart tarihleri arasında, sadece üç gün içinde Yunanistan’da toplam 12 orman yangınından 8’ine müdahale edildi. Bu erken dönem orman yangınları, yerel yönetimlerde ve halk arasında büyük endişeye yol açtı. Laconia Vali Yardımcısı Thodoros Veroutis, “Bu yıl orman yangınlarına çok erken başladık. Tarım ve tarla işlerinde çok dikkatli olmak gerekiyor” diyerek, durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Tüm Akdeniz, Batı’dan Doğu’ya kadar tarihi bir sıcaklık rekoruyla karşı karşıya kalırken, Falasarna‘da gece sıcaklığının 24.8 °C’ye ulaşması, Yunanistan tarihindeki “en sıcak Mart gecesi” olarak kaydedildi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.