İklim KriziManşet

Yunanistan, en sıcak kışını yaşadı: Yaz yangınları korkusu artıyor

0

Yunanistanlı  bilim insanlarının analizine göre, 2023-24 kışı ülkede kaydedilen en sıcak kış oldu.

Aralık ayından şubat ayına kadar ortalama en yüksek sıcaklık 11,3 santigrat derece olarak kaydedildi. AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘nin verilerini analiz eden Atina Ulusal Gözlemevi‘in verilerine göre, bu, 1960-2024 arasındaki ortalama en yüksek kış sıcaklıklarının 1,8 derece üzerinde. Yunanistan’ın kuzeyindeki bazı bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın 7-8 derece üzerine yükseldi.

Bu durum, ürünlerin sürekliliğini tehdit ederken yaz mevsiminde meydana gelebilecek orman yangınları korkusunu da artırıyor.

Ölçülen değerler, ülkede kayıtların başladığı 1936’dan bu yana en sıcak kışı temsil ediyor.

Yunanistan’ın en sıcak kışlarından altısı son 10 yılda kaydedildi. Reuters‘e konuşan Ulusal gözlemevi araştırma direktörü Konstantinos Lagouvardos, “Sıcaklıklar çoğu gün normalin üzerindeydi, yalnızca küçük aralıklarla hava serinleyebildi. Bu yeni bir gerçek ve bunu ciddiye almalıyız. İklim değişikliği şüphesiz burada” diye konuştu.

Veriler, geçen yaz orman yangınlarında en az 20 kişinin hayatını kaybettiği, Avrupa’nın iklimden en çok etkilenen ülkelerinden biri olan Yunanistan için endişe verici. Geçen sonbaharda rekor kıran sağanak yağmurlar evleri, büyükbaş hayvanları ve mahsulleri yok etmiş ve Akdeniz’in kırılgan iklim dengesiyle ilgili  endişeleri artırmıştı. 

Yunanistan’da orman yangınları devam ediyor: Alevler Türkiye sınırına yaklaştı
Yunanistan’da orman yangınları 11’inci gününde: Yalova büyüklüğünde alan yok oldu
Yunanistan’daki orman yangınları rekor seviyede karbon emisyonuna yol açtı
Yunanistan’da sel devam ediyor: Burası deniz gibi
Yunanistan kayıtlarına göre 93 yılın en şiddetli yağmur fırtınasında can kaybı 15’e yükseldi

Ülkenin kayak merkezlerinde de bu kış normalden daha az kar yağışı görüldü. Sıcak hava, zeytinler başta olmak üzere mahsuller için soğuk kışlara ve ilkbahardaki çiçeklenme mevsiminin düzenli olmasına bağlı  çiftçiler için kötü haber anlamına geliyor.

Yunan zeytinyağının ana üreticisi Kalamata’nın çiftçi kooperatifi başkanı Michalis Antonopoulos, “Kışın uygun şekilde geçmemesi kesinlikle sorun yaratacak, çünkü ağaçlar çok erken çiçek açıyor” dedi.

Copernicus’a göre, küresel anlamda da geçen yıl gezegenin kayıtlara geçmiş en sıcak yılıydı ve muhtemelen son 100.000 yıldaki en sıcak yıldı.

Beklenen oldu, 2023 şimdiye dek yaşanmış en sıcak yıl olarak tescil edildi
2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olması, ‘Paris’ hedefleri açısından ne anlama geliyor?

Bilim insanları, Yunanistan’daki sıcak kış koşullarının, düşük yağış ve düşük nem oranıyla birlikte yaz aylarında daha fazla orman yangını anlamına gelebileceğini söyledi. Orman yangınları, Yunanistan’da sık görülüyor ancak iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaklar nedeniyle son yıllarda daha da kötüleşti. Artık ülke, aylar süren dev orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.