Yunanistan, en sıcak kışını yaşadı: Yaz yangınları korkusu artıyor

Yunanistan'da şimdiye dek yaşanan en sıcak kış, mahsulün sürekliliğini tehdit ediyor, yazın yangın riskini artırıyor. Yunan uzmanlar, ılık kışın 'yeni normal' olduğunu söylüyor. 

Yunanistanlı  bilim insanlarının analizine göre, 2023-24 kışı ülkede kaydedilen en sıcak kış oldu.

Aralık ayından şubat ayına kadar ortalama en yüksek sıcaklık 11,3 santigrat derece olarak kaydedildi. AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘nin verilerini analiz eden Atina Ulusal Gözlemevi‘in verilerine göre, bu, 1960-2024 arasındaki ortalama en yüksek kış sıcaklıklarının 1,8 derece üzerinde. Yunanistan’ın kuzeyindeki bazı bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın 7-8 derece üzerine yükseldi.

Bu durum, ürünlerin sürekliliğini tehdit ederken yaz mevsiminde meydana gelebilecek orman yangınları korkusunu da artırıyor.

Ölçülen değerler, ülkede kayıtların başladığı 1936’dan bu yana en sıcak kışı temsil ediyor.

Yunanistan’ın en sıcak kışlarından altısı son 10 yılda kaydedildi. Reuters‘e konuşan Ulusal gözlemevi araştırma direktörü Konstantinos Lagouvardos, “Sıcaklıklar çoğu gün normalin üzerindeydi, yalnızca küçük aralıklarla hava serinleyebildi. Bu yeni bir gerçek ve bunu ciddiye almalıyız. İklim değişikliği şüphesiz burada” diye konuştu.

Veriler, geçen yaz orman yangınlarında en az 20 kişinin hayatını kaybettiği, Avrupa’nın iklimden en çok etkilenen ülkelerinden biri olan Yunanistan için endişe verici. Geçen sonbaharda rekor kıran sağanak yağmurlar evleri, büyükbaş hayvanları ve mahsulleri yok etmiş ve Akdeniz’in kırılgan iklim dengesiyle ilgili  endişeleri artırmıştı. 

Yunanistan’da orman yangınları devam ediyor: Alevler Türkiye sınırına yaklaştı
Yunanistan’da orman yangınları 11’inci gününde: Yalova büyüklüğünde alan yok oldu
Yunanistan’daki orman yangınları rekor seviyede karbon emisyonuna yol açtı
Yunanistan’da sel devam ediyor: Burası deniz gibi
Yunanistan kayıtlarına göre 93 yılın en şiddetli yağmur fırtınasında can kaybı 15’e yükseldi

Ülkenin kayak merkezlerinde de bu kış normalden daha az kar yağışı görüldü. Sıcak hava, zeytinler başta olmak üzere mahsuller için soğuk kışlara ve ilkbahardaki çiçeklenme mevsiminin düzenli olmasına bağlı  çiftçiler için kötü haber anlamına geliyor.

Yunan zeytinyağının ana üreticisi Kalamata’nın çiftçi kooperatifi başkanı Michalis Antonopoulos, “Kışın uygun şekilde geçmemesi kesinlikle sorun yaratacak, çünkü ağaçlar çok erken çiçek açıyor” dedi.

Copernicus’a göre, küresel anlamda da geçen yıl gezegenin kayıtlara geçmiş en sıcak yılıydı ve muhtemelen son 100.000 yıldaki en sıcak yıldı.

Beklenen oldu, 2023 şimdiye dek yaşanmış en sıcak yıl olarak tescil edildi
2023’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olması, ‘Paris’ hedefleri açısından ne anlama geliyor?

Bilim insanları, Yunanistan’daki sıcak kış koşullarının, düşük yağış ve düşük nem oranıyla birlikte yaz aylarında daha fazla orman yangını anlamına gelebileceğini söyledi. Orman yangınları, Yunanistan’da sık görülüyor ancak iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaklar nedeniyle son yıllarda daha da kötüleşti. Artık ülke, aylar süren dev orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR