DünyaKültür-SanatManşet

Yunanistan binlerce kişiyle Theodorakis’i uğurladı

0
Annesi Çeşme doğumlu dünyaca ünlü Yunan sanatçı, aktivist ve politikacı Mikis Theodorakis, bugün babasının memleketi Girit Adası’nda son yolculuğuna uğurlandı. Ölümünün ardından Yunanistan’da üç gün yas ilan edilen Theodorakis’i binlerce vatandaşı son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Girit Adası’ndaki Hanya‘da düzenlenen cenaze törenine Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Başbakan Kiryakos Miçotakis, bazı siyasi parti liderleri ile aile yakınları ve sevenleri katıldı.

Sanatçının cenazesi, kendi vasiyeti üzerine, Girit’teki aile mezarlığına, annesi, babası ve erkek kardeşinin yanına defnedildi.

Başkent Atina’da dün düzenlenen törene de büyük bir kalabalık katılmış ve ünlü müzisyeni memleketine uğurlamıştı. 96 yaşında hayata gözlerini yuman Mikis Theodorakis’in ölümü üzerine duygulu açıklamalar yapan Başbakan Mitçotakis, sanatçıyı tabutunu öperek uğurlamıştı.

Ölümü Türkiye’de de büyük üzüntüye yol açan sanatçı, 1960’lı yıllarda ‘Zorba’ filminin müziğiyle dünya çapında şöhrete ulaştı. 1925 yılında Sakız adasında doğan Theodorakis, Atina ve Paris‘te klasik müzik bestekarlığı eğitimi gördü. Operalar ve senfonilerden, popüler şarkılara kadar çok çeşitli besteler yapan Theodorakis’in 1964’te ‘Zorba’nın Dansı’ için bestelediği sirtaki müziği, dünyanın her yerinde Yunan müziği denince akla ilk gelen beste haline geldi.

Türk-Yunan Dostluğu Derneği‘nin kurucularından, Yunan besteci, aktivist ve politikacı Mikis Theodorakis’in ölümünün ardından dostları, dünya çapında tanınan sanatçının Türk-Yunan dostluğuna büyük önem verdiğini ve Türk halkının, onun kalbinde özel bir yeri olduğunu belirtti.

Theodorakis’in müzisyen dostu Lakis Halkias ve Türk-Yunan Dostluğu Derneği Kurucu Üyesi gazeteci Ioanna Kolovu, Theodorakis’in Türk-Yunan dostluğuna katkılarının önemi ve sanatçının Türk halkına duyduğu sevgiyi vurguladı.

Türkiye’de de konserler veren Theodorakis’i, bu ülkeye sanatçının müziği ve eserlerinin taşıdığını ifade eden Halkias, “Türkiye ve Türk halkı, Mikis Theodorakis’in şarkılarını söyledi ve söylemeye devam ediyor. Bu önemli. Sanatı, Mikis’in yapmak istediği şeyi başardı çünkü halklar farklı politikalar nedeniyle ayrı düşebilir ama her zaman kültür ve sanatla yakınlaşırlar” diye konuştu.

Türk-Yunan Dostluğu Derneği kurucularından gazeteci Ioanna Kolovu ise Theodorakis’in Türk-Yunan Dostluk Derneği için attığı adımları, Türkiye’de de Yunanistan’da da çok sayıda insanın ilgiyle kucakladığını belirtirken, “Bu vesileyle Türkiye’den harika insanlar tanıdık” diye konuştu.

‘Gerçek bir vatansever’

Kolovu, Türkiye’deki Theodorakis konserlerinden çok etkilendiğinin altını çizerek, “Çok duygusaldı. Şarkılarını bilmeyen insanlar bile ayağa kalkıp kendisine eşlik ediyordu. Çok sıcak bir ortam vardı” dedi.

Theodorakis’i, “gerçek bir vatansever” olarak nitelendiren Kolovu, “Başka insanların vatanseverliğine de saygı duyardı. Vatanını sevdiğin zaman kendi vatanını seven bir başka kişiye de saygı duyarsın” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.