İklim KriziManşet

Avrupa’da ‘en sıcak’ eylül ayının ardından ekimde de sıcak dalgaları bekleniyor

0

Avrupa kıtasındaki ülkeler geçen ay, tarihteki en sıcak eylül ayını yaşadı. Mevsim normallerinin üzerinde sıcak havanın ekim ayında da devam etmesi bekleniyor.

Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Polonya, İsviçre ve Birleşik Krallık‘ta geçen ay mevsim normallerinin 3,6°C üzerinde rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar görüldü.

  • Fransız hava durumu servisi Meteo-France, ölçümlerin başladığı 1900 yılından bu yana en sıcak eylül ayı olarak ortalama 21,5°C kaydetti. Bu, 1991-2020 normalinin 3,6°C üzerinde ve bu yılın Temmuz ve Ağustos ortalaması olan 21,1°C’nin üzerinde.
  • Avusturya’da eylül sıcak hava dalgası uyarıları ülkede ilk kez yayınlandı; Viyana‘nın merkez batı bölgesi ayın başlarında 38,8°C’yi kaydedildi;  bu da ülkenin şimdiye kadarki en yüksek eylül sıcaklığıydı.
  • Almanya, eylül ayında ortalama 17,2°C’yi gördü; 1961-1990 ortalamasının neredeyse 4°C üzerinde.  Alman Hava Durumu Servisi‘nin (DWD) iklim ve çevre bölümü başkanı Tobias Fuchs, “Almanya’da bu yılın rekor eylül ayındaki olağanüstü sıcaklıklar, iklim değişikliğinin ortasında olduğumuzun bir başka kanıtı” dedi.
  • Polonya‘da sıcaklıklar ortalamanın 3,6°C üzerindeydi ve kayıtların tutulmaya başlandığı yüzyıldan bu yana eylül ayındaki en yüksek sıcaklık yaşandı.
  • Birleşik Krallık’ta ortalama en yüksek sıcaklıklar 22°C olarak ölçüldü; bu, 1895’te kırılan 20,9°C’lik önceki rekora göre önemli bir artış olarak kaydedildi.

AB‘nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3s), 2023’ün insanlığın şimdiye kadar yaşadığı en sıcak yıl olmasını bekliyor.

Ekim ayında yüksek sıcaklıklar devam edecek mi?

Yüksek sıcaklıkların bu ay Avrupa’nın bazı bölgelerinde devam etmesi bekleniyor. Birleşik Krallık’ta ise ekim ayında sıcak hava dalgası öngörülüyor. Met Office, X’te şunları duyurdu: “Sıcaklıklar bu hafta ortalamaya yakın veya ortalamanın üzerinde olacak ve önümüzdeki hafta sonuna girerken çok daha sıcak bir havanın olacağına dair sinyaller artıyor.”

Hafta içinde ise Batı Avrupa‘da bir ısı kubbesinin oluşması ve sıcaklıkların Portekiz ve İspanya‘da 37°C’ye, güneybatı Fransa’da ise 35°C’ye kadar yükselmesi bekleniyor.

İspanyol hava durumu ajansı AEMET, yılın bu döneminde sıcaklıkların normalin 10°C üzerine çıkacağını söyledi.

Isıyı hapseden sera gazları ve El Niño hava olayı, bu yıl sıcaklıkların rekor seviyelere çıkmasına neden oldu; Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, bu eğilimin önümüzdeki beş yıl boyunca devam etmesi bekleniyor.

Gelecek ay Dubai‘de yapılacak COP28 zirvesinde dünya liderleri iklim değişikliğini nasıl önleyeceklerini ve Paris Anlaşması hedeflerine nasıl bağlı kalacaklarını tartışacak. Gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarını azaltmak için fosil yakıtların kademeli olarak azaltılması önemli bir konu olacak.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.