ManşetKültür-Sanat

‘Yunan Film Günleri’ haziranda İstanbul’da

0

Yunanistan Sineması’nın auteur yönetmenlerinden özgün ve ödüllü filmlerin gösterileceği Yunan Film Günleri, 7-12 Haziran 2022 tarihlerinde Pera Müzesi’nde gerçekleşecek.

Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığında ilki yapılacak Yunan Film Günleri, ülke sinemasının 60’lardan 80’lere uzanan verimli döneminden seçilmiş usta işi filmleri yenilenmiş kopyalarıyla İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak.

Theo Angelopoulos’un ‘Yeni Yunanistan Sineması’nın doğuşu’ olarak gösterilen 1970 yapımı filmi Anaparastasi / Tatbikat” ile açılışını yapacak gösterimlere katılım sınırlı sayıda ve ücretsiz olacak.

Tatbikat”, Berlinale’den FIPRESCI Ödülü ile dönmüş, Selanik Film Festivali’nde En İyi Sanat Filmi, En İyi Yeni Yönetmen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Görüntü ve Yunan Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Film ödüllerini kazanmıştı. Giorgos Arvanitis’in etkileyici siyah-beyaz görüntüleri ile de hafızalara yer eden film, sinema tarihçilerince Yeni Yunanistan Sineması’nın doğuşu olarak da nitelendiriliyor.

Yunanistan sinemasından film profesyonellerini İstanbul’da ağırlayacak etkinliğin konuklarından biri de, Angelopulos’un birçok önemli filminin yanı sıra  Yeşim Ustaoğlu filmi “Bulutları Beklerken”in senaristi Petros Markaris olacak.

Angelopulos’un ‘Tatbikat’ını Petros Markaris sunacak.

Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın katkıları ve Yunan Film Merkezi ile Yunan Film Akademisi’nin destekleriyle gerçekleşecek Yunan Film Günleri’nin film ve etkinlik programı önümüzdeki günlerde yunanfilmgunleri.com adresinde açıklanacak.

İki ülkeden film profesyonelleri buluşacak

60’lardan 80’lere uzanan bir zaman diliminden auteur yönetmenlerin seçilmiş filmlerinin gösterileceği etkinlik kapsamında ayrıca, Yunanistan Sineması’nın tarihine uzanan film afişleri sergisi ve Yunanistan’dan film profesyonellerini ağırlayacak Sektör Buluşması da gerçekleşecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.