GündemGünün ManşetiManşet

YSK’den geceyarısı yeniden sayım kararı

0

Dün gece olağanüstü toplanan YSK, İstanbul’un 7 ilçesinde ilçe seçim kurullarının sayımı durdurma kararını kaldırdı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul’da 7 ilçede oy sayımının durdurulmasını görüşmek üzere dün gece yarısı olağanüstü toplandı. Sadi Güven başkanlığında toplanan kurula parti temsilcileri de katıldı. Toplantıda İstanbul İl Seçim Kurulu’nun aldığı tedbir kararı kaldırıldı.

YSK Başkanı Sadi Güven dün geceki olağanüstü toplantının ardından bugün kameraların karşısına geçerek, geçersiz oyların sayılmasına karar verdiklerini anlattı.

Çoğunlukla geçersiz oylar sayılacak

Güven bu sabah da  İstanbul’da oyların tekrar sayılmasıyla ilgili açıklama yaptı. “Geçersiz oyların yeniden sayılması istenmiş, bu ilk kez alınan bir karar değil” diyen YSK Başkanı, çoğunlukla geçersiz oyların sayılacağını belirtti. YSK’nın sayma başlamaşsı bunun kesilemeyeceğine karar verdiğini kaydeden Güven, “ Yeniden sayım sonucunu tüm adaylar v epartiler açısından geçerli olmasına karar verdik. Bunlar geçici sonuuçlar ve mazbataları vermek için itiraz sürecinin sonucunu bekliyoruz” diye konuştu.  

Gece ne oldu?

İl Seçim Kurulu’na başvuran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) başvuru üzerine Şile, Bayrampaşa 1. İlçe Seçim Kurulu, Ataşehir 2. İlçe Seçim Kurulu, Ümraniye 3. İlçe Seçim Kurulu, Beykoz İlçe Seçim Kurulu, Fatih 1., 2. ve 3. İlçe Seçim Kurulu ve Gaziosmanpaşa 1. İlçe Seçim Kurullarınca geçersiz oyların sayımına karar verildiğini belirterek, hukuksuz olduğu iddiasıyla bu kararların kaldırılmasını ve incelemenin durdurulmasını talep etti.

İstanbul İl Seçim Kurulu da CHP’nin talebini kabul ederek söz konusu bölgelerde sayıma başlanmış ise sayımının tedbiren durdurulmasına hükmetti. Kurulun kararında Şile İlçe Seçim Kurulu’nun kararına yapılan itirazın ekinde yazılı kararın olmadığı, bunun üzerine ilçe seçim kurulu başkanının arandığı ve kararın istenildiği ancak bu yapılmadan geçersiz oyların sayımına geçildiğinin anlaşıldığı belirtildi. İl Seçim Kurulu, Şile ve diğer ilçelere yönelik tüm itirazların incelendiğini belirterek, “yeniden sayım yapılıp yapılmaması, sadece geçersiz oyların ya da sayım sırasında yapılan itirazla geçerli sayılan oyların sayılması” kararları verildiğini anımsattı.

Tüm sayımlar durduruldu

Bu işlemlerin ancak ilçe seçim kurulu kararlarının kesinleşmesinden sonra yapılabileceğini vurgulayan kurul, bu kararlar kesinleşmeden yapılan sayımlar için “tedbiren durdurma” kararını verdi. Buna göre yeniden inceleme kararının kesinleşmesi beklenecekti.

YSK olağanüstü toplandı

Ancak İstanbul İl Seçim Kurulu’nun kararı üzerine Yüksek Seçim Kurulu saat 22:30’da olağanüstü toplandı. Sadi Güven Başkanlığı’nda gerçekleşen ve parti temsilcilerinin de katıldığı toplantıda İl Seçim Kurulu’nun tebir kararının kaldırılmasına hükmedildi. Böylece 7 ilçedeki geçersiz oyların yeniden sayılması işlemine yeniden başlandı.  

YSK tedbir kararının kaldırılmasına ilişkin gerekçesinde “298 sayılı kanunun 118. maddesi gereğince İlçe Seçim Kurulu kararının uygulanması için kararın kesinleşmesi geremediğini” ifade etti. YSK’nın bu kararı oy birliğiyle kabul edildi. Sayıma başlanan yerlerde sayımın sonuçlandırılması gerektiğine ise oy çokluğuyla karar verildi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.