Günün ManşetiTürkiye

YSK İstanbul seçimlerini iptal etti, yeniden seçim 23 Haziran’da

0

31 Mart yerel seçimleri sonrasında AKP ve MHP’nin itirazlarını değerlendiren YSK, ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul seçimlerini iptal etti. İktidar partisi ve ortağı kararı memnuniyetle karşıladı; muhalefet, meslek örgütleri ve yurt dışından büyük tepki var.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhuriyet tarihinde ilk olan bir karara imza atarak, ana muhalefet partisi CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etti. YSK, İstanbul’un Maltepe ve Büyükçekmece seçimine yönelik itirazları ise reddetti.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerden 36 gün sonra AKP ve MHP’nin itirazları üzerine alınan karar gereği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran 2019 Pazar günü tekrar edilecek. Bazı sandık görevlilerinin kamu görevlisi olmadığı temel gerekçesine dayandırılan karar, 4 muhalif oya karşı 7 oyla alındı. Ancak aynı sandık görevlilerinin görev yaptığı İstanbul ilçelerindeki seçimler geçerli sayıldı; sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri yinelenecek. .

YSK’nın Büyükçekmece ve Maltepe’de de seçimlerin yenilenmesi yolundaki AKP ve MHP’nin itirazlarını da karara bağladı. Oy birliğiyle alınan karara göre itirazlar reddedildi; bu iki ilçede seçimler yenilenmeyecek.

Kurulun daha önce Kırıkkale Keskin’de verdiği karar doğrultusunda Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası beklemeden iptal edildi. Seçime kadar, İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir kamu görevlisi makama oturacak.

Resmi açıklama 3,5 saat sonra

YSK’dan İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin resmi açıklama, AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel’in açıklamasından yaklaşık 3,5 saat sonra yapıldı. Kısa açıklamada;  “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019’da yapılmasına karar verilmiştir” denildi. YSK, kanuna aykırı görevlendirme yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

Sadi Güven itirazın reddi yönünde oy kullandı

YSK Başkanı Sadi Güven, İstanbul seçimlerine ilişkin yargı sürecinin sona erdiğini söyledi. Toplantının ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Güven “Yargı süreci sona erdi. YSK,11 yüksek mahkeme üyesi ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi” dedi. Güven ve üç üyenin, iptal isteminin reddi yönünde oy kullandığı ancak azınlıkta kaldıkları öğrenildi. Yedi üye, sandık kurullarının oluşumunun usulsüz olduğu ve seçimin sonucunu etkilediği, sayım cetvellerinde hatalar olduğu gerekçesiyle iptal yönünde oy kullanınca, seçim iptal edildi.

İmamoğlu: Asla vazgeçmeyeceğiz, umudunuzu kaybetmeyin

Ekrem İmamoğlu, karara karşı açıklamayı, akşam 20.30 sıralarında, daha önce başkanı olduğu Beylikdüzü’nde onbinlerce kişinin önünde yaptı. Sosyal medyada canlı olarak yayınlanan konuşmasına tüm İstanbulluların oyunu isteyerek başlayan İmamoğlu, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ne göndermede bulunarak “Bu ülkede karar vericiler gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde olabilirler; asla vazgeçmeyeceğiz, umudunuzu kaybetmeyin” dedi.

31 Mart gecesi sandıklara sahip çıktıklarını vurgulayan İmamoğlu, “Her ürettikleri gerekçe çürüdü. Hiçbirinde gerekçe tutturamadılar. Biz o akşam bu kadar kararlı olmasaydık hani söylediler ya, sabah günün kör vaktinde, 31 Mart’ın bir gün sonrasında inanın ki çıkıp “Atı alan Üsküdar’ı geçti’ diyeceklerdi, dedirtmedik” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, Ramazan’ın kul hakkı yememe ayı olduğuna dikkat çekti; “Kazandığımız seçimi 31 Mart akşamı elimizden almaya, emeğimizi çalmaya çalıştılar. İşbirlikçi Anadolu Ajansı’nın utanmaz yöneticileri 12 saat bilgi paylaşmadılar” diye konuştu.

Referandum da Cumhurbaşkanlığı seçimleri de şaibelidir

YSK’nin aynı kurullarla geçen yıl Haziran ayında Cumhurbaşkanı seçtiğini, aynı kurullarla referandum yapıp anayasa değiştirdiğine dikkat çeken İmamoğlu şunları söyledi: “O zaman Anayasa referandumu da şaibelidir, Cumhurbaşkanlığı seçimleri de” diye konuştu

Partilere, cemaatlere geçit yok dedim diye..

15 günde elde ettikleri bilgilerle, halkın hakkını nasıl koruyacağını bildikleri için kendisini istemediklerini kaydeden Ekrem İmamoğlu şunları söyledi: “Artık büyükşehirde israf yok dedim. 15 günde elde ettiğimiz bilgilerle, alacağımız tedbirlerle sizin haklarınızı nasıl koruyacağımızı bildiğim için israfa artık geçit yok dedim. Partilere, vakıflara, derneklere, cemaatlere yok dedim, millet var millet. İşte onun için sevmediler. Onun için istemediler. Ben çocuklarımdan, eşimden, annemden helallik alıp yola çıktım. Ben daha acı bir şey söyleyeyim mi: Ben YSK’dan o haince kararı alanlara sesleniyorum. Ben buradan verdiğim mesajlarla onların bile çocuklarının, torunlarının hayatlarını kurtaracağım.”

İmamoğlu, baskı altına alındığını söylediği YSK’yi, boyun eğdiği için kınadı; “Kararın altına imza atan, yargıyı tehdit eden insanları bu mübarek Ramazan ayında Allah’a havale ediyorum. Bizim demokrasi ruhumuz onlardan hesap soracak. Ben kendimi de sizlere emanet ediyorum. Sizi çok seviyorum. Başaracağız hep birlikte göreceksiniz” dedi.

CHP MYK olağanüstü toplandı

YSK’nin kararı üzerine CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplandı. Kılıçdaroğlu, yarın saat 10.00’da Meclisi (PM) üyeleri ve milletvekilleriyle bir araya gelecek.

CHP MYK olağanüstü toplantı devam ederken tüm milletvekilleri, Ekrem İmamoğlu ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da CHP Genel Merkezi’ne çağrıldı. Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu da arayarak süreçle ilgili bilgi verdiği öğrenildi.

Aynı dakikalarda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de partisinin Başkanlık Divanı’nı topladı.

Faik Öztrak: Sandığa darbe yapıldı  

MYK toplantısından sonra açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesini “hukuk cinayeti” olarak nitelendirdi.

“Demokrasinin son meşruiyet kalesi olan sandığa bu kararla darbe yapılmıştır” diye konuşan Öztrak, şunları söyledi: “16 Nisan referandumunda mühürsüz oy kararında seçmen iradesinin iradesine vurgu yapan YSK, bugünkü kararıyla bu içtihadını görmezden gelmiş ve seçmen iradesini hiçe saymıştır. Alınan karar, ne milletin aklına yatmış ne de milletin içine sinmiştir.”

Bu kararla daha önce yapılan seçimlerin sonuçlarının da şaibeli hale geldiğini belirten Öztrak, “Seçimle gelenlerin seçimle gitmemek için oynadıkları kirli oyun YSK içinde talimatla hareket eden bir çete tarafından onaylanmıştır. Demokrasinin son meşruiyet kalesi olan sandığa bu kararla darbe yapılmıştır. YSK iktidarın baskı ve tehditlerine karşı duramamış, hukuk ve önceki içtihatlarını çöpe atmıştır. Demokrasinin temelini oluşturan hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı açıkça ortadan kaldırılmıştır” şeklinde konuştu.

Öztrak, bu utancı Türkiye’ye yaşatanların tarih, millet ve hukuk önünde günü geldiğinde hesabını vereceklerini kaydederek, “Millet iradesine darbe yapanlara izin vermeyeceğiz” dedi.

Bekaroğlu: Demokrasi büyük darbe aldı

Karara tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “YSK’nın İBB seçimlerinin yenilenmesi kararı aldığı bildiriliyor. Bu bir rezalettir, hukukun katlidir… Türkiye demokrasisi büyük bir darbe almıştır” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da “YSK, AKP’nin talebi doğrultusunda İstanbul seçimlerini iptal ederek hukuk cinayetine ortak olmuştur. Alınan bu karar, siyaset ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Bu karara imza atan hakimler, çocuklarının yüzlerine nasıl bakacaklar. Dolarda fırladı. YİNE KAZANACAĞIZ” paylaşımıyla kararı eleştirdi.

 

Kaftancıoğlu: Hak iradesini gasp edemeyecekler

CHP İstanbul İl Örgütü, İstanbul İl Merkezi’nde İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu başkanlığında olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri, milletvekilleri, ilçe başkanları ve belediye başkanları da katıldı. Kaftancıoğlu’nun başkente gidişi öncesinde yapılan toplantıda, YSK’nin kararı masaya yatırıldı. İstanbul’daki tüm CHP üyelerine toplantı sırasında bir mesaj gönderen Kaftancıoğlu şu ifadeleri kullandı: “31 Mart’ta İstanbul’da halk sandığa giderek iradesini ortaya koymuş, kararını vermiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’dur. Siyasi iktidarın sopası haline getirilmek istenen kamu kurumları eliyle halkın iradesinin gasp edilebilmesi mümkün olmayacaktır. Herkesi süreci sükûnetle takip etmeye, partimizin alacağı kararlara uygun hareket etmeye davet ediyorum.”

Akşener: Bu tarihi unutmayın

İYİ Parti Başkanlık Divanı’nın olağanüstü toplantısı ardından konuşan Genel Başkan Meral Akşener şunları söyledi:“Bu tarihi unutmayın. Bu tarih aziz milletimizin iradesinin çiğnendiği tarihtir bu tarih Türkiye’nin demokrasisinin kirlendiği tarihtir. Ülkemizin dünyaya rezil edildiği tarihtir. Demokrat Parti’nin bundan tam 72 yıl önce ilan ettiği hürriyet misakıyla önü açılan millet idaresi bugün o kahramanların adını dilinden düşürmeyen muktedirler tarafından bir kez daha tıkanmıştır.”

Kararı sivil darbe olarak değerlendiren Akşener, “Demokrasimizde yapılan bu darbe karşısında sessiz kalmayacağız. İYİ Parti olarak parti içinde ve ittifak ortağımız ile yapacağım istişarelerin ardından millet iradesine darbeye teşebbüs edenlere arşı yapacaklarımızı aziz milletimizle paylaşacağız” dedi.

AKP YSK temsilcisi: Vicdanlarıyla karar verdiler

AKP MYK de gece 21.00’de olağanüstü toplandı. Partinin YSK temsilcisi Recep Özel kameralar karşısına geçerek, “Kararın gerekçesinde sandık sonuç tutanağının dayanağı olan sayım döküm cetvellerinde usulsüzlük olduğuna dair bir itirazımız vardı” dedi. Özel şöyle konuştu: “Milletimizin vereceği karara yine saygı duyacağız. Bir şaibe vardı. Biz şaibesiz bir seçim olmasını arzu ediyoruz. Yine milletin hakemliğine gidiyoruz. Siyasi partiler aynı adaylarla gidebilirler. Ölüm ve istifa halinde adayları değiştirebilirler. Seçmen kütükleri yenilenmiyor. Sandık kurullarının teşkilleri yeniden kanuna uygun şekilde yapılacak.”

AKP İstanbul İl Başkanı: YSK’ye teşekkür ediyoruz

AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, iftar için konuk olduğu evden ayrılırken yaptığı açıklamada YSK’ye kararı için teşekkür etti; “YSK bugüne kadar olan itirazlarımızı değerlendirdiğinde bugün yapmış oldukları toplantıda İstanbul’daki seçimlerin yenilenmesine yönelik karar aldı. Bizde bu kararlardan dolayı YSK yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Ömer Çelik: Demokratlığımıza saldırıyorlar

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de bir açıklama yaparak, Ekrem İmamoğlu’nun karar sonra İstanbul Beylikdüzü’nde yaptığı konuşmayı ‘provokasyon’ olarak niteledi;  “Usulsüzlüklere göz yummadığımız için bizim demokratlığımıza saldırıyorlar” ifadelerini kullandı. İmamoğlu’nun seçim sürecinde herkesi kucaklamak istiyorum derken, şimdi önüne geleni gaflet, delalet ve hıyanetle suçladığını söyleyen Çelik, “Bütün süreç boyunca göstermeye çalıştığı birtakım sempatik cümlelerin yerine çatışmacı bir davranış ortaya koydu. Sürece saygı göstermediler, şimdi sonuca da saygı göstermiyorlar” iye konuştu.

YSK’nin suç duyurusunda bulunacak kadar açık bir kanunsuzluk durumunun ortaya çıktığını söyleyen Çelik, “Siyaset, demokrasi nehri hukuk yatağında akar. Siyasetçiler için sayısal meşruiyet, hukuki meşruiyet siyasal meşruiyeti beraberinde getirir” diye konuştu. Çelik, CHP’nin YSK’yi tehdit ettiğini öne sürdü, “vatandaşımız gereğini yapacaktır” dedi.

Binali Yıldırım:15 milyon İstanbulluyu kucaklayacağız  

YSK’nin kararını, “İstanbul için, İstanbullular için hayırlı, uğurlu olsun” sözleriyle değerlendiren AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, şunları söyledi: “Baştan beri söylediğimiz bir şey var; Türkiye bir hukuk devleti. Dolayısıyla hukukun içinde seçimin patronu olan YSK kararını vermiştir. Baştan beri şahsım da rakibim de YSK’nin kararının bağlayıcı olduğunu ve herkes için geçerli olacağını ifade etmiştir.”

“Bu durumda adaylığınız için devam diyebilir miyiz?” sorusuna Yıldırım, “Bu seçimlerin tekrarının anlamı şudur; aynı seçmen listeleriyle, aynı adaylarla seçime gidilmesidir. Onun istisnası herhangi bir şekilde vefat olması durumunda yeni aday gösterilebilir. Bu işin hukuki yanıdır. Siyasi yanı da şudur, başından beri İstanbul’a, İstanbullulara hizmet etmek için bu yola girdik. İnşallah bu kararımız, yenilenecek seçimlerde de devam edecek. İstanbullulara en güzel hizmeti yapmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” yanıtını verdi.

Yıldırım gerginlik ve ayrıştırmadan değil, birleştirmeden yana olduklarını dile getirdi, “15 milyon İstanbulluyu kucaklayacağız, birleştireceğiz ve İstanbul’a yapacağımız hizmetleri onlarla paylaşacağız, desteklerini isteyeceğiz” dedi.

AKP’nin itirazları nelerdi?

AKP’nin “tam kanunsuzluk” itirazı “kısıtlı seçmen” iddialarına ve “sandık kurullarının teşkili”ne dayanıyordu. CHP, cumartesi günü YSK’nin kısıtlı seçmenlere dair araştırmasını tamamladığını ve kısıtlı seçmen sayısının AKP’nin iddia ettiği üzere 41 bin 132 değil 776 olduğunu açıklamıştı.

Sandık kurullarının teşkili konusunda ise 19 bin 623 sandık başkanı ve üyesinin kamu görevlisi olmayanlardan oluşturulduğu iddia edildi.Dün İstanbul seçimlerine ilişkin yürütülen “usulsüzlük” soruşturmasında 43 sandık kurulu başkan ve üyesi “FETÖ’yle irtibatlı olmakla” suçlandı. Suçlamaya gerekçe olarak şahıslardan 2’sinin “ByLock kullanması”, 41’inin ise “Bank Asya’ya para yatırması” gösterildi.

MHP: Kaos girişimlerini güvenlik güçleri engellesin

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, yazılı bir mesaj paylaşarak “Ülkemizin yararına olduğunu düşündüğümüz bu kararın ter türlü tartışmaya son vermesi memnuniyet vericidir” değerlendirmesinde bulundu.

MHP Başkanlık Divanı’nın akşam 20.45 itibarıyla olağanüstü toplandığını belirten Kalaycı, “YSK kararına, toplumun her kesiminin saygılı olması demokrasi ve hukukun üstünlüğünün bir gereğidir. Bu Karar karşında, hiç kimsenin Türkiye’yi kaosa, kargaşaya, krize sürüklemeye kalkmaması, bu yöndeki girişimlerin güvenlik güçlerince engellenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Kalaycı, partisinin kararın ülke yararına olduğu ve memnuniyet duyduğunu; yenilenecek seçimde Cumhur ittifakının başarısı için tüm teşkilat birimleri ile gayret edeceklerini duyurdu.

HDP: YSK, kendini inkar etti

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP), İstanbul seçimlerinin iptali üzerine yapılan açıklamada; “YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır” denildi.

Yarın Merkez Yürütme Kurulu’nun İstanbul kararı ve açlık grevlerine ilişkin olağanüstü toplanacağı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır.”

Kürkçü: Aynı çizgideyiz

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise  twitter hesabından partisinin YSK kararı sonrasında da aynı çizgide olduğunu bildirdi: “HDP’nin 31 Mart kararı 16 Nisan ve 24 Haziran’la süreklilik içinde bir tarihsel tutumun eseriydi. HDP tarihsel ve mantıksal olarak YSK kararı sonrasında da aynı çizgidedir…. HDP demokratik muhalefetin aklıdır, ruhudur, vicdanıdır, tahammülüdür, Türkiye’nin ufkundaki yeni yaşamdır, çaresizliğinin çaresidir, faşizmin yenilgisindeki kritik güçtür. HDP’siz 31 Mart olmazdı, HDP’siz bir gelecek de olmayacak.”

TKP 23 Haziran seçiminden çekildi

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komitesi, yayınladığı açıklamada “Her durumda TKP bu girişime karşı kararlı bir duruş sergileyecektir. Partimizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu, 23 Haziran’da yapılacağı duyurulan oylamada hiçbir biçimde aday olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

TKP’nin 31 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu, 10 bin 349 oy almıştı.

TKP’den yapılan açıklamada, “Erdoğan’ın 31 Mart’ta tamamlanmış olan İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine yönelik kararı YSK eliyle kesinleştirildi.. Kimse aksini söyleyemez: Bu karar YSK’nin değil, Erdoğan’ın kararıdır. Konunun ne halk iradesi ile ne de şeklen bile olsa demokratik seçimle ilgisi kalmamıştır” denildi; Ekrem İmamoğlu’nun meşru büyükşehir belediye başkanı olduğuna vurgu yapıldı.

TKP 23 Haziran seçimlerini boykot edip etmeyeceğine gelişmelere bakarak karar verecek.

TÜSİAD: Kaygı verici

YSK’nin iptal kararına tepki gösteren ürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), derneğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada yeniden seçime gidilmesi ‘kaygı verici’ olarak niteledi. Açıklamada, “31 Mart yerel seçim sonuçları açıklanmadan evvel vurgulamış olduğumuz gibi, kapsamlı bir ekonomik ve demokratik reform gündemine odaklanmamız gereken bu dönemde, seçim ortamına geri dönmek kaygı vericidir” ifadeleri kullanıldı.

 İzmir Barosu ‘demokrasi nöbeti’ne başladı

İzmir Barosu Yönetim Kurulu, YSK’nin seçim tekrarı kararı üzerine olağanüstü toplandı ve kararı protesto etmek için baro binası önünde “demokrasi nöbeti” başlatma kararı aldı. Tüm üyelerini 22.30’da baro binası önüne davet eden İzmir barosundan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Kati Piri: Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Kati Piri, YSK’nin kararını twitter hesabından yorumladı. Piri, paylaşımında “Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor” dedi. Piri, AKP’nin İstanbul seçimlerini yenilemesi için YSK’ye baskı yaptığını söyledi; “Bu, Türkiye’de seçimler yoluyla iktidarın demokratik yollarla değişiminin güvenilirliğini bitirmektedir” dedi.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.