ManşetSpor

Yorum: İnönü’ye gençler ve yıldızlarla veda

0

Beşiktaş, kafası oldukça rahat bir şekilde, seyircisine veda ediyor. Kupa kazanılmış, ilk büyük transfere imza atılmış, Tayfur Havutçu ile anlaşma imzalanmış ve antrenör sorunu da, en azından bir süreliğine, çözülmüş durumda. Artık, Tayfur Havutçu’nun sözü daha dinlenir olacaktır. O da ileriye dönük planlarını daha bir güvenle bakacaktır.

Beşiktaşlı futbolcular, Türkiye Kupası ile sahaya çıktılar Bir tarafta Quaresma, diğer tarafta Guti… Daha sonra da Simao… Kupayı taşıyan oyuncular. Bir çok kereler söylendi ama sırf bu isim sıralaması bile iki üç sene önce çok düşünülebilecek bir durum değildi. Beşiktaş taraftarı, ikinci sınıf yabancılarla ömürlerini geçirmişlerdi.

Maç Eskişehir ile. Takımın başında Bülent Uygun var. Bir takımı düşüren Bülent Uygun, Eskişehir ile başarılı oldu. Demek ki, transferi o yapmazsa bir umut olabiliyor. Fakat, bir şehrin ve bir takımın parasını ve umutlarını yok etti kendisi. Bucaspor yaptığı gereksiz transferler yüzünden çok şey kaybetti.

Tayfur Havutçu, ileride yıldızları oynatırken, geride gençlere şans verdi bu maçta. Rıdvan, Atınç ve artık tecrübeli oyuncular sınıfına yazılabilecek olan Necip ve Cenk ilk 11 başladı maça. Onur ve Doğukan da yedekler arasında. Rıdvan ve Onur üzerinde taraftarın başka türlü bir ilgisi olduğunu söyleyebilirim. Aslında 16 yaşındaki Muhammed Demirci’yi de yedekler arasında görseydik güzel olabilirdi. Taraftarın büyük desteği önünde beş dakika oynasaydı, seneye daha bir hırsla hazırlanacağı kesindi. Eğer Beşiktaş, yabancı oyuncularda bu yıldız politikasını devam ettirecekse, kalan yerli oyuncuların altyapıdan çıkması her anlamda olumlu olacaktır.

Maç, Beşiktaş’ın kafası gibi rahat bir ortamda başladı. Aslında, tek bir forma satmak için bile bu kadar uğraşan klüplerin, kazanırlarsa alacakları primi (sponsordan gelen prim) bu kadar kolay gözardı etmesi beni şaşırtıyor. Yani, bin liralar galibiyet halinde takım kasasına girebilecekken, sanki klüp büyüklüğünde o paralar küçükmüş gibi hareket ediliyor. Bu kadar büyük bir borç sarmalında, her liranın önemi var halbuki. Rahat bir ortamda olsa da, Beşiktaş sürekli Eskişehir yarı sahasında oynamaya çalışıyor karşılaşmayı. İlk 25 dakika bu taktik işe yaradı, bu sefer de Beşiktaş’ın rakibine duran bir top yardımcı oldu. Türkiye’de pek göremediğimiz bir serbest vuruş organizasyonuyla, güzel bir gol attı Eskişehir. Fernandes de aynı şekilde az görülür bir hücumla golü buldu Beşiktaş için dakika 36’da. Kiralık bir oyuncunun takımda kalma çabası bu tabii ki. Fernandes, bu ileriye dönük oyunu ile Beşiktaş için gerekli bir oyuncu. Türkiye’de bu tip iki yönde oynayan oyuncu bulmak çok zor.

İlk yarı 1-1 berabere bitti. Pek de sahadaki oyunu yansıtmadığını söyleyemeyiz. Devre arasında istatistikler yayınlandı. Beşiktaş’ın en çok koşan üç oyuncusu şu şekildeydi: Simao-Fernandes-Guti! Guti üzerine yapılan bu kadar kötü yorumu anlayamamaktayım. Bu istatistik de bence bunu gösteriyor. Ta Noel’den beri Guti üzerine bulunan her fırsatta olumsuz sözler söyleniyor fakat Guti bunları her zaman yanlış çıkartıyor. Ligin 33. haftası, haftaiçi kupa finali oynanmış ve Guti bu maçın en çok koşan oyuncuları arasında. Önemli bir not bana kalırsa.

İkinci yarı çok heyecanlı başlamadı. Bir kaç ufak pozisyon dışında bir etkinlik olduğu söylenemez ilk 15 dakikada. Bu 15 dakikalık dilimin sonunda Beşiktaş golü buldu. Quaresma’nın mükemmel hareketleri sonucu kazanılmış bir kornerden gelen topa Almeida’nın kafası ile geldi gol. Gelecek sene için Almeida’nın takımda kalma ihtimali zayıf gibi görünse de, bana kalırsa Forlan ve Almeida iyi bir ikili olacaktır. Bu kadar ayaklarına ve kafasına hakim, yapılı bir forvet bulmak çok zor. Bir yapılı ve hızlı, yanına bir hızlı ve delici oyuncuyla Beşiktaş hücumu çok tehlikeli olacaktır.

Beşiktaş öne geçince, Guti yerini beklenildiği gibi Onur’a bıraktı. Kaptanlığı da Quaresma’ya verdi. 3 oyuncu için de güzel bir an. Guti’nin alkışlarla kenara gelmesi ve Tayfur Havutçu ile el sıkışması herhalde en çok medyayı üzecektir. Bu değişiklik sonrasında sahne tribünlerin oldu. Şimdi de tribünler veda ediyor İnönü’ye 3 ay için.

Maç tribünlerin büyük şovu, Quaresma’nın bireysel oyunlarla kazandırdığı penaltıyı Simao’nun gole çevirmesiyle sona erdi. İnönü’ye güzel bir veda oldu. Genç oyuncuların neredeyse her hareketi olumluydu. En güzeli de bu.

Yeşil Gazete ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.