ManşetEkonomiTürkiye

Türk-İş: Yoksulluk sınırı 17 bin lira oldu, mutfak enflasyonu bir yılda yüzde 85 arttı

0

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş)bağımsız araştırmasına göre, nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 5 bin 323; yoksulluk sınırı 17 bin 340 lira oldu. Buna göre, 2021 Ocak’tan 2022 Nisan ayına dört  kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı iki katına çıktı.

Araştırmanın sonucuna göre;

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 5 bin 323 liraya,
  • Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 17 bin 340 liraya,
  • Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6 bin 965 liraya yükseldi.

Mutfak enflasyonu, bir yılda yüzde 85,2 arttı

Son bir ayda süt  yüzde 21, peynir  yüzde 18, yoğurt yüzde 23 zamlandı. Geçen ay yüzde 40 zamlanan ayçiçeği yağı bu ay sabit kaldı. Bazı marketlerde sıvı yağlarda satış sınırlaması devam ederken, beş litre ayçiçek yağlarına alarm takıldığı görüldü. Tereyağı 225g’dan sonra 200 gramlık paketlerde de satılır oldu.

Ortalama sebze kg fiyatı 11,92 TL, ortalama meyve kg fiyatı 10,52 oldu. 25’i sebze ve yedisi sebze meyve olmak üzere toplam 32 üründeki fiyat değişimi hesaplandığında, ortalama meyve-sebze kg fiyatı 11,22 TL olarak tespit edildi.

Pazarlarda en çok satılan meyvelerin tümü zamlandı

Sebze ve meyvedeki artışa dair araştırmada şu ifadelere yer verildi:

“Sabit gelirli tüketici artık taneyle meyve-sebze almaya başladı.Pazarcı esnafı da müşteriyi markete kaybetmemek için banka komisyonuna rağmen POS cihazına geçti.  Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden patates 10, soğan 5 liradan satıldı. Semt pazarlarında en çok satılan tüm meyvelerin fiyatı arttı. Yerli muz 22-25 TL’den satıldı.”

Mart sonundan Nisan sonuna şeker raflarına yansımış olan zam yüzde 24 oldu. Bu ay; tuz, çay, ıhlamur, yeşil ve siyah zeytin, reçel, pekmez ve salça fiyatlarının hepsi arttı. Siyah çayın ortalama kg fiyatı 40 lirayı aştı.

Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının tamamı yükseldi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.