Günün Manşetiİklim KriziManşet

‘Yokoluş İsyanı’ Londra’dan seslendi: İklim değişikliğini durdurun!

0

Kendilerini Extinction Rebellion yani Yokoluş İsyanı olarak tanımlayan Britanyalı grup, İngiltere hükumetinin fosil yakıtları azaltması için eylem yaptı. 6 binden fazla gösterici Londra’nın merkezindeki beş köprüyü trafiğe kapattı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da kendilerine Yokoluş İsyanı adını veren bir gurup çevre aktivistinin düzenlediği protestoda, eylemciler kentin beş ana köprüsünü trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Extinction Rebellion’i organize eden yetkililer, 6 bin kişinin gösterilere katıldığını duyurdu. Londra polisi, protestolarda “tedbir amaçlı” 70’den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Guardian gazetesi, gösterileri ülkede “son on yıldır görülen en büyük barışçıl sivil itaatsizlik eylemi” olarak niteledi.

İklim değişimine karşı acil eylem çağrısı

Hükümetlerarası İklim Paneli’nin (IPCC) yayınladığı raporda küresel ısınmayı 1,5°C’de tutarak, 2°C ve üzeri sıcaklık artışlarına göre birçok önemli iklim değişikliği etkisi önlenebileceği belirtilmişti. Ancak rapora göre bunun için yalnızca 12 yıl var.

Raporun yayınlanmasının ardından, İngiltere hükümetine iklim değişikliğine karşı acilen çalışmalarını hızlandırması çağrısında bulunan göstericiler, 31 Ekim’de de Londra’da parlamento binasına giden yolları kapatarak eylem düzenlemişlerdi.

Cumartesi günü (17 Kasım) sabah saatlerinden itibaren Southwark, Blackfriars, Waterloo, Westminster ve Lambeth köprülerine doluşmaya başlayan göstericiler bu beş köprüyü trafiğe kapattı. Fosil yakıt karşıtı dövizler taşıyan eylemciler, köprülerde araçların geçişini engelledi.

Protestoların merkezi, uzun saatler boyunca parlamento binası yakınlarındaki Westminister Köprüsüydü. Ancak Thames nehrini kesen dört diğer simge köprüde de kalabalıklar uzun süre trafiği engelledi.

Gösteriyi düzenleyenler arasındaki Gail Bradbrook, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu, kitlesel bir sivil itaatsizlik eylemidir” dedi. Bradbrook, “Bu gördüğünüz, ekolojik kriz karşısında eyleme geçilememesini protesto eden uluslararası bir isyandır” diye konuştu.

Londra polisi ise, eylemcilerin “trafikte önemli aksaklıklara” neden olduğunu ve ambulansların geçişini zora soktuğunu söyledi.

Hedef, 2025’e kadar “Sıfır emisyon”

Gösterileri düzenleyen grup, iklim değişikliğinin önüne geçmek ve 2025 yılına kadar sera gazı emisyonunu sınırlandırmak için İngiltere hükümetine baskı yapmayı amaçladıklarını söylüyor.

İsyan Günü adını verdikleri bu eylemde, İngiliz polisinin verdiği verilere göre 70 kişiden fazla kişi gözaltına alındı. Hristiyan İklim Değişikliği Eylem grubundan çevre aktivisti Ruth Jarman bu hafta içinde dördüncü kere gözaltına alınmış oldu.

İngiltere’de 1990 ve 2016 yılları arasında sera gazı emisyonu yüzde 40 azaltıldı. Hükümet, 2050 yılına kadar emisyon oranını yüzde 80’e kadar indirme konusundaki taahhüdüne bağlılığı yineliyor. Ancak Extinction Rebellion’ın destekçileri, 2025 yılına kadar emisyonun sıfıra düşürülmesi talebinde.

 

(Bianet, BBC Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.