EkolojiManşet

YK Enerji’den yeni bir yeşil aklama: İTÜ öğrencileri kullanılarak ağaç dikimi yapıldı

0

Akbelen Ormanı‘ndaki doğa katliamına neden olan Yeniköy Kemerköy Enerji Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) yeni bir yeşil aklamaya (greenwashing) imza attı. Şirket, Ocak 2024 ‘te “Akdeniz’in oksijen kaynağı, Posidoina çayırları, Kemerköy’de yeniden hayat bulacak” diyerek duyurduğu yeşil aklamasından sonra bu kez de ağaç dikimiyle kendisini aklamaya çalıştı. Bu kez İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetimi de bu aklamaya ön ayak oldu. İTÜ’lü öğrenciler ise bu yeşil aklamada kullanıldıklarını duyurdu.

Öğrenciler 1 Şubat’ta Milas’ta ‘250. Yılda 250 Bin Fidan’ etkinliğine davet edildi. İTÜ Kulüp ve Proje Takımı Üyeleri’ne yönelik hazırlanan davette fidan dikimi, müzik, çeşitli eğlence etkinlikleri ve kış pikniği yapılacağı bildirildi. Ancak davette şirlete dair bir bilgiye yer verilmedi. O davet sosyal medya uygulaması X’te şöyle paylaşıldı:

Etkinliğin ardından İTÜ Kulüpleri söz konusu yeşil aklama etkinliğine ilişkin açıklamada bulundu.

“İTÜ yönetimi bugün tüm kulüp ve proje takımı başkanlarını davet ettigi ‘250. Yıl Fidan Dikimi’ etkinliği için öğrencileri Muğla’ya götürdü” ifadeleriyle başlayan açıklamada doğayı katleden şirketin arazisinde gerçekleştirilen yeşil aklama etkinliğine tepki gösterildi:

“Fakat varıldığında etkinliğin, ögrencilere beyan edilenin aksine sadece fidan dikimi için değil, yandaş İÇTAS-LiMAK ortaklığındaki YK Enerji’nin Akbelen’de 740 dönümlük orman arazisini katleden termik santral gezisi olduğu anlaşıldı. Gezi sırasında öğrencilere yandaş şirketin yeşil gelecek planları ve termik santralin doğa dostu olduğu gibi birtakım safsatalar anlatıldı, üstüne bu yalanlara karşı çıkan öğrencilere de alaycı cevaplar verildi.”

Termik santral övgüsünden sonra ise ögrencilerin çorak, fidan dikimine müsait olmayan bir şirket arazisine dikime götürüldüğü bildirildi.

‣Kemerköy Termik Santrali için yaklaşık 100 milyon TL devlet desteği

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise hesabından şöyle bir paylaşımda bulundu:

Prof. Dr. Koyuncu’nun paylaşımında yer verdiği söz konusu yeşil aklama etkinliğinin içerisinde bulunan diğer kurum ise Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) oldu.

‘Doğa düşmanı sermaye gruplarına hoş gözükmeye çalışan ucuz rant oyunlarına oyuncak olmayacağız’

“İTÜ kulüplerinin, doğa katliamı yapan yandaş şirketin termik santraline emrivakiyle reklam malzemesi yapılmasını kabul etmiyoruz” denilen açıklamada son olarak şunlar aktarıldı:

“Teknik Üniversite kulüpleri, ne termik santral destekçisi ne de bu santrale 2018-2023 yıllarında 1 milyar liralık teşvik veren ve santralin sahibi şirketlerle işbirliği içinde olan iktidarın siyasi propagandasının bir parçası olabilir. İTÜ yönetiminin, öğrencilerin iradesini hiçe sayan bu ve benzeri uygulamalarının karşısındayız. Doğa düşmanı sermaye gruplarına hoş gözükmeye çalışan ucuz rant oyunlarına oyuncak olmayacağız. Öğrenci iradesi yok sayılamaz.”

Akbelen’e kıyan YK Enerji’nin ‘yeşil aklama’ çabası neyi gizliyor?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.