Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

YK Enerji bu kez de dereye kepçeyle girdi: Ne sıfatla?

0

MUĞLAMilas’a bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın mücadelesi sürerken Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) faaliyetleri bu kez de İkizköy’ün yakınındaki Işıkdere mevkiindeki dereye yıkım getirdi. 

Bugün 16.20 sıralarında meydana gelen olay “Kamulaştırma yapılmayan tarla kenarındaki dere yatağını bozmuşlar. Jandarmaya bildirdik. Bekliyoruz, acil destek lütfen” sözleriyle duyuruldu.

‘Derenin içindeki ağaçları söküp attılar’

İkizköylü ve Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı Nejla Işık’a olay yerinde yaşananları sorduk:

“Biz yine işimizi gücümüzü bıraktık. Şirket yetkilileri kamulaştırma yapılmayan, satın almadıkları toprağın yanındaki dereye girmişler. Kamulaştırılmayan yerden kanal yapıyorlar. Buradaki tarla sahibine yalnızca suyun önünü açacaklarını söylüyorlar. İzin almıyorlar. Suyun önünü açınca da derenin içindeki ağaçları söküp atıyorlar. Derenin içine kepçe giriyor. Bunu genişletme adı altında yapıyorlar. Biz haber alıp gelinceye kadar 200-300 metre ilerlemişler. Biz durdurduk ve kepçe derenin içinde kaldı.”

YK Enerji çalışanlarına dereye girebilmek için Devlet Su İşleri‘nden herhangi bir izin alıp almadıklarını sorduğunu aktaran Işık, bunun karşılığında şu yanıtı aldığını söylüyor:

“Ne sıfatla?”

Işık, çalışanların izin belgesi olduğunu ancak İkizköylülerin bu belgeyi görmek için şirkete gitmesi gerektiğini söylediğini ifade ediyor.

YK Enerji’ye karşı İkizköy’de bir yılı aşkın süredir nöbet tutuluyor.  İkizköy sakinleri ve bölgeye YK Enerji gelmeden önce İkizköy’ün bir mahallesi olan Işıkdere’deki evleri yıkılan vatandaşlar, İkizköy Çevre Komitesi üyeleri bir yıldır madene karşı mücadele veriyorlar. YK Enerji çalışanlarının kepçeyle dereye girmesi sonrası olay yerine koşan da yine bölgede nöbet tutan İkizköylüler oluyor.

‘Dereyi tamamen bitirecekler’

Bölgeye gittiklerinde jandarmayı arayan aktivistler bunun ardından şirket çalışanlarının olay yerini terk ettiğini söylüyor.

“Kamulaştırma yaptıkları yeri mahvettiler zaten, yapmadıkları yere de dalmaya başladılar. Dere yatağını değiştirmeye çalışıyorlar. Kışın bu dereyi tamamen bitirecekler.”

Akbelen Ormanı‘nda hakim olan yerel mücadele dolayısıyla şirketin her ekolojik yıkım getirecek faaliyetine bölgedeki yurttaşlar koşuyor, kepçelerin önüne geçiyor.

‘Beş gündür susuzuz’

Ekolojik yıkım haberinin geldiği andan itibaren bölgeye koşan vatandaşlardan biri de Nejla Işık. Peki hayatın normal akışı devam ederken bir doğa katliamını önlemek üzere bir yerlere koşturma sürecinde neler yaşanıyor? Işık şöyle isyan ediyor:

“Bu şirketin bizim hayatımızı gaspetmesinden sıkıldım. Hayvanlarımı bırakıp koşuyorum sürekli. Biz devamlı bunların peşine düşmek zorunda mıyız! İstedikleri gibi at koşturamazlar köyümüzde.

Bizim beş gündür suyumuz yok. Şirketten geliyor suyumuz. Şirket tarafından suyumuz da kesiliyor. Su depomuzda hiç su yok. Beş gündür patlak var deniyor. Bir yandan susuzlukla uğraşıyoruz, bir yandan dere yatağını bozuyorlar, ağaçları körüyüp atıyorlar… Nöbet devam ediyor. Kazanana kadar bunun peşindeyiz. Nöbet alanımızı da bırakmayacağız, yaşam alanımızı da.”

 

Işık, iktidara şöyle sesleniyor:

“Artık köylünün, üreticisinin yanında dursun iktidar. Bu adamlar bizi ezmeye çalışıyor. Haksızın yanında olmasın artık.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.