ManşetEkoloji

Yılın ilk dört ayında 93 bin ton plastik atık toplandı

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2020 yılının ilk dört ayında, bakanlık tarafından lisans verilen firmalar tarafından 93 bin ton plastik ambalaj atığı toplandığını duyurdu.

Buna göre ekonomik değeri yaklaşık 100 milyon lira olan 93 bin ton plastik atığın, 45 bin tonunu plastik poşetler, içecek şişeleri, temizlik ve kozmetik ürün şişeleri oluşturdu.

Beş tür plastik toplanıyor

Açıklamada toplanılan plastik atıkların geri dönüştürülerek plastik ev eşyası, oyuncak ve tekstil ürünleri üretiminde kullanıldığı belirtildi. Ayrıca atıkların bir tonunun geri dönüşümü ile 5 bin 774 kilovatsaat enerji ve yüzde 80 enerji tasarrufu sağlanabildiği söylendi.

Toplanan beş plastik türü arasında polietilen ve polikarbonat, polietilen ve poliamid, polivinilklörür, polipropilen ve polistiren yer alıyor. Geçtiğimiz yıl yurt genelinde konutlar, siteler, iş merkezleri ve kamusal alanlardan toplanan atık miktarının ise 230 bin ton olduğu hatırlatıldı.

Kapasite altı kat arttı

Plastik ambalaj atığı geri dönüşüm kapasitesinin de son on yılda altı kat yükseldiği belirtilen açıklamada “yıllık 100 bin ton civarında olan plastik ambalaj atığı geri dönüşüm kapasitesi, son 10 yılda 600 bin ton civarına yükseldi” denildi.

Depozito uygulamasına geçilecek

Plastik israfının önüne geçilmesi amacıyla başlatılan tek kullanımlık plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasının hatırlatıldığı açıklamada bakanlığın bunun yanı sıra tek kullanımlık plastik içecek şişelerine yönelik de 2021 yılı itibarıyla depozito uygulamasına geçmeyi planladığı belirtildi.

2023 yılı hedefine dair bilginin de paylaşıldığı açıklamada “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan‘ın himayelerinde Bakanlıkça başlatılan Sıfır Atık Projesi’nde 2023 yılı hedefi ülke genelinde atıkların toplam geri dönüşüm oranı yüzde 35, plastik ambalaj atıkları özelindeki toplam geri dönüşüm oranı ise yüzde 55 olarak belirlenmişti” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.