Günün ManşetiTürkiye

Yiğit Aksakoğlu için AİHM’ne başvuru yapıldı

0

Gezi direnişi davası kapsamında tutuklu bulunan Bernard van Leer Vakfı Türkiye temsilcisi Aksakoğlu, AYM’den yanıt alamayınca AİHM’ne başvurdu.

Tutuklu sivil toplum örgütü uzmanı, Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapıldı. Aksakoğlu’nun Anayasa Mahkemesi (AYM)’ne yaptığı başvurudan bir yanıt alınamaması üzerine AİHM’ye gittiklerini söyleyen Ünzile Aksakoğlu, eşinin tek başına bir hücrede tutulduğunu, tutukluluğuna dair başvurularına da şimdiye dek bir yanıt alamadıklarını söyledi.

bianet.org’un haberine göre, Ünzile Aksakoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıklara ve haksız tutuklama tedbirine karşı, Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolu da dahil olmak üzere, bugüne kadar avukatlarımızca yapılan çeşitli itiraz ve başvurularımıza olumlu yanıt alamamamız nedeniyle ve eşim Yiğit Aksakoğlu’nun maruz kaldığı hukuka aykırılıkların bir an önce sonlanmasını sağlayabilmek amacıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurduk.”

 ‘Ağır tecrit koşullarında’

Aksakoğlu’nın açıklamasında eşinin cezaevi koşullarına da yer verildi: “Eşim Yiğit Aksakoğlu, 16 Kasım 2018 tarihinde, yaklaşık 5 yıl önce yürütülen bir soruşturma kapsamında ve hukuka aykırı olduğunu defalarca dile getirdiğimiz birtakım ‘delillere’ dayanılarak gözaltına alınmıştı.Tüm aşamalarda suçlamaları reddetmesine ve tutuklanmasını gerektirebilecek hiçbir hukuka aykırı fiili bulunmamasına rağmen, 17 Kasım 2018 tarihinde tutuklandı ve sonrasında Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.

Yiğit Aksakoğlu, tutuklandığı tarihten bu yana ağır tecrit koşullarında, tek başına bir hücrede tutuluyor, avukatları ve biz yakınları dışında kimseyle görüşmesine müsaade edilmiyor. Öyle ki, haftada 1 saatle sınırlanmış olan sosyal faaliyetlerini dahi yalnız başına yapabiliyor.”

Aksakoğlu ve iş insanı Osman Kavala ile birlikte 15 kişinin Gezi Parkı eylemlerini düzenleyen “tepe yönetim” oldukları iddia ediliyor. Savcı Kavala ve Aksakoğlu için “ağırlaştırılmış müebbet” cezası istiyor.

Duruşma 24 Haziran’da

Dava kapsamında toplam 15 kişi hakkında, “hükümeti devirmeye teşebbüs, üye olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık” gibi suçlamalarla hazırlanan iddianame 4 Mart’ta kabul edilmişti. İlk duruşma 24 Haziran’da Silivri’de görülecek. Sanıklar arasında bulunan ve Silivri’de tutulan iş insanı Osman Kavala’nın AİHM’deki başvurusu da halen sonuçlanmadı.

Tutukluluğunun devamına…

Bu arada bugün  Kavala ve Aksakoğlu ile ilgili tutuklu incelemesi yapan 30. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğun devamına karar verdi.

Yiğit Aksakoğlu kimdir?

İstanbul Bilgi Üniversitesi, STK Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde 2003-2008 yılları arasında çalıştı, STK Eğitim ve Sertifika Programı’nda savunuculuk, örgüt yönetimi ve proje döngüsü yönetimi gibi çeşitli eğitimler verdi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik yayımlanan STK Çalışmaları – Eğitim Dizisi’nden çıkan Proje Döngüsü Yönetimi ve Savunuculuk ve Politikaları Etkileme kitaplarına katkıda bulundu. Sosyal Projeler ve STK Yönetimi Yüksek Lisans programında proje döngüsü yönetimi dersleri verdi.

Çocukların daha sağlıklı, güvenli ve destekleyici bir ortamda yetişmelerine katkıda bulunan Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye temsilcisi olarak görev yapıyor, Türkiye’de 0-3 yaş arasındaki erken çocukluk dönemiyle ilgili çalışmalar yürütüyordu.

You may also like

Comments

Comments are closed.