Yeşiller/Sol, “Meclis Başkanlığı mı, Fetva Kurumu mu?”

Yeşiller ve Sol Gelecek eş sözcüleri Sevil Turan ile Arif Alı Cangı bugün yayınladıkları basın açıklaması ile TBMM Başkanlığını, Dersim Milletvekili CHP’li Hüseyin Aygün’ün Meclis’te Cemevi açılması istemini  “Alevilik Müslümanlığın bir alt kimliğidir ve ibadet yeri camidir” şeklinde bir yanıtla reddetmiş olmasını eleştirdi.

Basın açıklamasının tam metni şu şekilde

Meclis Başkanlığı mı, Fetva Kurumu mu?

Dersim Milletvekili CHP’li Hüseyin Aygün’ün Meclis’te Cemevi açılması istemini TBMM Başkanlığı “ Alevilik Müslümanlığın bir alt kimliğidir ve ibadet yeri camidir” şeklinde bir yanıtla reddetti.

TBMM Başkanlığı bu yanıtıyla, devletin bütün dinler, mezhepler ve inançlara eşit mesafede durması ilkesini yerle bir etti. Alevilerin ibadet için özgür mekan seçimine ve istemine Sünni-Hanefi Mezhebi’nin geleneksel bakış açısıyla ve ne yazık ki, bir fetva kurumu edasıyla müdahale etti. 

Öyle ki, üzerine vazife olmadığı halde Aleviliğin islamiyet içi alt bir inanç grubu olduğuna hükmetti ve ibadet yeri olarak Cemevi’ni değil, camiyi gösterdi.

Cemil Çiçek tezine kanıt olarak ta, Osmanlı’nın merkezileşmesinin mimarı 2. Mahmut Döneminde, yani Yeniçeriliğin kaldırıldığı ve Alevi-Bektaşi inanç grubunun çok ağır baskı ve katliamlara maruz kaldığı yıllarda, Kırşehir Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nda (külliyesinde ) inşa edilen camiyi gösterdi.

Ne Meclis Başkanının ve ne de ona akıl verenler Alevilerin köylerinde ve tarihi dergahlarında neden cami bulunmadığını hiç düşünmediler.

Cemevi’nin bir ibadet yeri olup olmadığına TBMM Başkanlığı değil, ancak Aleviler karar verebilir.

Aleviler hem bireysel, hem de kolektif bir hak olarak, ibadethane olarak Cemevi’nin yasal statüye kavuşmasını bekliyor.

Cemevini ibadet yeri olarak kabul etmemenin ardında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yalnızca Sünni-Hanefi mezhebini gözeten ve kollayan geleneksel ve hatalı anlayışı yatmaktadır. Bu anlayış dayatmacı, tekçi ve ayrımcıdır.

Bütün inançlara aynı mesafede olması gereken devletin bir kurumu olarak TBMM Başkanlığı’nın kendini bir inanç mercii yerine koyması çok yanlış olmuştur.

Alevilere camiyi zorunlu ibadet yeri olarak dayatmak özgürlükçü laiklik ilkelerine ve evrensel insan haklarına aykırıdır.

Devlete düşen bu hakka direnmeye son vermek, Cemevini bir ibadet yeri olarak kabul etmek ve ayrımsız bütün ibadet mekanlarına eşit hukuki güvence sağlamaktır.


Yeşiller ve Sol Gelecek Eşsözcüleri
Sevil Turan – Arif Ali Cangı

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR