ManşetTürkiye

Yeşiller/Sol: “Kamu denetçiliği kime emanet?”

0

Yeşiller ve Sol Gelecek eş sözcüleri Sevil Turan ile Arif Ali Cangı bugün yayınladıkları basın açıklaması ile Hrant Dink’in 301. Maddeden mahkûmiyetini onayan Yargıtay Genel Kurulu’ndaki 23 yargıçtan biri olan Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun hukuk sistemimize yeni giren Kamu Denetçiliği’nin başına seçilmesini eleştirdi.

“AKP’yi kamuoyunun vicdanını ve hukuku hiçe sayarak yaptığı bu seçimi sorgulamaya davet ediyoruz” denilen basın açıklamasının tam metni şu şekilde

KAMU DENETÇİLİĞİ KİME EMANET?’

Hukuk sistemimize yeni giren Kamu Denetçiliği’nin başına, Hrant Dink’in utanç verici 301. Maddeden mahkûmiyetini onayan Yargıtay Genel Kurulu’ndaki 23 yargıçtan biri olan Mehmet Nihat Ömeroğlu seçildi.

Hrant’ın cinayete kurban gitmesiyle sonlanan süreç halen hafızalarımızda canlı. Unutmuyoruz, unutamıyoruz. 

Hrant bu topraklarda barış içinde, eşit ve özgür olarak ama geçmişimizle barışık bir şekilde yaşamak için kendine düşeni insanlığın gördüğü en cesaretli dille ve tavırla hayatı pahasına ortaya koydu.

Onun hakkında 301. maddeden verilen kararı bütün dünya ve Türkiye tartıştı. Ama yapılan haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı kamuoyunun koyduğu tepkiler dikkate alınmadı. AİHM’ın de ifade özgürlüğünün ihlal edildiği görüşüne vardığı bu kararın altında imzası bulunan bir kişi Türkiye’nin ilk Kamu Başdenetçisi seçildi.

Kamuoyunun yakından takip ettiği bir davada ve üstelik dava dosyasında Fırat’ın Hrant olduğunun belirtildiği resmi belgelerin olduğunun bilinmesine rağmen Ömeroğlu savunmasını şu şekilde yaptı: “Dava dosyasında adı Fırat’tı. O olduğunu bilmiyordum. İşimiz çok yoğundu. Her gün böyle çok karar alıyorduk. Antakya’lıyım ve Sarıyer’de Ermeni komşularım var ve görüşüyoruz.”

Ömeroğlu, Türkiye ve dünya kamuoyunun vicdanında temize çıkamamıştır. Ömeroğlu’nun Hrant’a yapılanlar ortada dururken devlet ile vatandaş arasında barışı sağlayacak ombudsmanlık gibi bir görevde bulunması kabul edilemez. Böylesine bir başdenetçinin ‘insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk denetimi’ yapabileceği inandırıcılıktan uzaktır.

AKP’yi kamuoyunun vicdanını ve hukuku hiçe sayarak yaptığı bu seçimi sorgulamaya davet ediyoruz.

Mehmet Nihat Ömeroğlu, adını daha fazla tartışma konusu yapmadan, kendini tutarsız şekilde savunmaya son vererek hemen istifa etmelidir.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri
Sevil Turan – Arif Ali Cangı

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.