ManşetTürkiye

Yeşiller/Sol, “Herkesi barışa ve Eylisli’ye destek olmaya çağırıyoruz”

0

Azerbaycan ana muhalefet partisi Başkanı Hacıyev’in, Ekrem Eylisli’nin kulağını kesene para ödülü vereceğini duyurmasının ardından Yeşiller ve Sol Gelecek yazar için kamuoyuna çağrıda bulundu.

Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına yazar Ragıp Zarakolu, Azeri Şair Suna Araslı, Eski Milletvekili Ufuk Uras ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi Mustafa Köz’ün katıldı. İlk olarak söz alan Ragıp Zarakolu, “Azerbaycan’a bu ırkçılık zehiri buradan gitti” diyerek Ekrem Eylisli’ye yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılara tepki gösterdi.

Eylisli’ye yönelik gerçekleştirilen saldırıları insanlık ayıbı olarak nitelendiren Zarakolu, “Oraya faşistleri biz gönderdik. Dolayısıyla yaşanan saldırılara dur demek bizlerin görevidir” diye konuştu. Zarakolu’nun ardından konuşan Suna Araslı ise, Eylisli’ye “vatan haini” diyerek saldıranlara, “Vatan haini olmak insanlık haini olmaktan iyidir” diyerek tepki gösterdi. Araslı, Eylisli’nin can güvenliğinin olmadığını ve Cuma günü İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne başvuracaklarını dile getirerek, “Eylisli’nin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Elyisli için imza kampanyası başlatılacak

Mustafa Köz ise, “Yaşananları insanın ne aklı alıyor ne de vicdanı” diyerek, “Yaşanılan sorunların barış ile aşılmasını isteyen bir yazarın kapısına Azeri halkını yığmak hiçbir vicdanla açıklanamaz” dedi. Bunun yalnızca Eylisli’nin değil tüm insanların ortak sorunu olduğunu vurgulayan Köz, Türkiye Yazarlar Sendikası olarak bu meselenin takipçisi olacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından basın açıklamasını okuyan Aydın Engin, Azeri ve Ermeni halkların bir arada yaşaması için mücadele veren Eylisli’nin yaşamının tehdit altında olduğunu söyledi. “Aliyev rejiminden işaret alan ırkçılar harekete geçiyor” diyen Engin, “Hrant için, ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ diyenler Eylisli’nin evinin önünde, ‘baltanı kap gel’ diye çığlık atıyorlar. Çağırdıkları insan ise Gurgen Makaryan adlı Ermeni subayı uykusunda balta ile başını keserek öldüren Azeri subay Seferov’dan başkası değil. Başka bir vekil Eylisli’nin kulağını getirene 10 bin manat ödül vereceğini söylüyor” dedi. Engin, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak Eylisli için imza kampanyası başlatacaklarını belirterek, “Herkesi barışa ve Eylisli’ye destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Eylisli toplumsal linç ile karşı karşıya

Geçen yıl bir Rus dergisinde yayımlanan ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra meydana gelen isyanlar sırasında Azerilerin Ermenilere uyguladığı şiddeti konu alan “Taştan Rüyalar” adlı öyküsünde Ermenilere arka çıktığı gerekçesiyle ülkesinde “aforoz” edilen Azeri yazar Ekrem Eylisli  geçtiğimiz günlerde Azeri yönetiminin hışmına uğrayan Eylisli, Yazarlar Birliği’nden çıkartılmış ve emekli maaşı kesilmiş, oğlu ve eşi de işlerinden ayrılmak zorunda bırakılmıştı.

(T24, Yeşil GazeteDİHAYüksekova Haber)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.