ManşetYeşillerden

Yeşiller/Sol : Başörtüsü temel insan hakkı ve özgürlüklerin bir parçasıdır

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi TBMM’ye milletvekillerinin başörtüyle katılmaları konusunda ortaya çıkan gerilim konusunda bir açıklama yaparak ” Başörtüsü erkek zihniyetin siyaset malzemesi değil, temel insan hakkı ve özgürlüklerin bir parçasıdır” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek partisinin açıklaması şöyle:

Son 20 yıldır başörtüsü üzerinden yaratılan siyasi kutuplaşma, toplumda derin ayrılıklar ve eşitsizlikler yarattı. 30 Eylül’de açıklanan ‘demokratikleşme paketi’ ve TBMM’deki bazı kadın vekillerin bugün Meclis’e başörtüleri ile gideceklerini açıklamaları, tartışmayı yeni bir boyuta taşıdı.

28 Şubat sürecinden itibaren daha da sertleşerek, kadınların dini özgürlüklerini kıyafetlerine yansıtma hakkı ellerinden alındı. Bazı yönetmelikler ve genelgeler ile başörtülü kadınların eğitim, kamuda çalışma ve seçilme hakları engellendi.

Bugün Meclis’te halkın temsilcisi vekiller üzerinden yeniden ısıtılan bu tartışmanın evrensel hukuk değerleri, uluslararası anlaşmalar ve hatta anayasayla koruma altına alınmış olan, din ve vicdan hürriyeti, çalışma hakkı ve ayrımcılık yasağı kapsamında bir karşılığı yoktur. Türkiye’nin de tabi olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, başörtüsü inanç özgürlüğü temelinde ele alınmalıdır.

Başörtülü kadınların, en temel insan haklarına erişimleri açısından, çalışma, eğitim, siyaset alanlarında karşılarına çıkarılan yasal ve yasal olmayan her türlü engel kaldırılmalı ve ayrımcılığa son verilmelidir.

Devletin ve yurttaşların temsilcisi olarak Meclis’te bulunan vekillerin, demokrasinin unsurlarından biri olan siyasi partilerin görevi, din ve vicdan özgürlüğü bağlamında evrensel hukuk normlarıyla da korunan bu özgürlüğün önündeki engelleri kaldırmaktır.

Her türlü eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı olmamız nedeniyle, kıyafetler üzerinden kadın bedenini araçsallaştıran ve kadını değersizleştiren yasakçı anlayışı reddediyoruz. Başın üstündeki değil, içindeki örtüler demokrasi için esas tehlikedir.

Meclis’teki kadın vekillerin başörtüsü, pantolon veya etek giymeleri ile ilgili demokrasi dışı ilkel tartışmalara derhal son verilmelidir. Vekiller, halkın vekilidir, istedikleri gibi giyinmelidir.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri

Sevil Turan- Arif Ali Cangı

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.