ManşetHayvan Haklarıİklim Krizi

Yeşiller Partisi: Tehlikedeki hamsilerin sorumlusu yunuslar değil

0

Karadeniz‘deki hamsi balığının azalmasının faturasının yunus balıklarına kesilmesine karşı Yeşiller Partisi bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “Türkiye balıkçılığının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan hamsi sayısındaki düşüşün sorumlusu yunuslar değil, küresel iklim krizi, aşırı avcılık, deniz kirliliği ve kıyısal alanlara yapılan müdahalelere kapı açan, bunlara karşı önlem almayanlardır!” denildi.

‘Hamsiler kuzey bölgeleri tercih ediyor’

Hamsilerin iklim kriziyle birlikte gelen sıcaklık artışından doğrudan etkilendiği belirtilen açıklamada balıkların kıyılarımız yerine daha soğuk kuzey bölgelerini tercih ettikleri belirtildi.

Kıyılarımızda görece daha küçük hamsiler kaldığı söylenen açıklamada “Bu durumda avcılığa devam etmek stokların geleceğini ciddi şekilde tehdit ediyor” ifadeleri yer aldı.

‘Hamsi avcılık sezonu kapatılmalı’

Bakanlığın getirdiği avcılık yasağının önemli ama yetersiz olduğuna değinilen açıklamada “Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretme ihtimalinin yüksek olduğu bu yıl, hamsi avcılık sezonu kapatılmalı; durumdan etkilenecek balıkçıların zararının en aza indirilmesi için gerekli önlemler alınmalı” denildi. Açıklamanın devamında şu önerilerde bulunuldu:

  • Avrupa’nın en büyük ve en yüksek kapasiteyle çalışan balıkçılık filosu acilen önemli düzeyde küçültülerek aşırı avcılık baskısı yaratılmasının önüne geçilmeli
  • Karaya çıkartılan balıkların çıkış noktalarındaki kontrolü sıklaştırılmalı.
  • İstanbul ve Çanakkale boğazları her tür balıkçılık faaliyetine süresiz olarak kapatılmalı; her iki boğaz da biyoçeşitlilik geçiş koridoru ilan edilmeli.

‘HES projeleri durdurulmalı’

  • Özellikle hamsi gibi balıkların avlanmasında kullanılan gırgır teknelerinin ağ boyutlarına sınırlama getirilmeli.
  • Avlanma derinliği derhal 24 metreden AB ülkelerinin standardı olan 50 metreye çıkartılmalı!
  • Başta HES projeleri ve Karadeniz sahil yolu olmak üzere Karadeniz’e dökülen derelere yapılan müdahaleler, balıkların beslenmesinde kilit rol oynayan planktonların besinlerinde düşüşe neden oluyor; Karadeniz ekosistemini dengesizleştiriyor. Derhal tüm HES projeleri durdurulmalı!

’55 türün 17’si yok oldu’

Ülkemizdeki balıkların boy ortalamasının 1960’lardan beri dünyanın oldukça altında olduğu belirtilen açıklamada “Ayrıca Karadeniz’de avlanan 55 türün 17’si yok oldu; birçoğu avlanabilirlik özelliğini yitirdi. Bu durum diğer denizlerimiz için de geçerli” denildi.

Açıklama “Balıksız bir geleceğin önüne geçmek için ekoloji odaklı politikaları hayata geçirmek zorundayız!” ifadeleriyle sona erdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.