TürkiyeEnerjiManşet

Sanayi tesislerinde elektrik kısıntısı yüzünden üretim durmaya başladı: İlaç, et, süt, demir-çelik sektörleri muaf olacak

0

İran‘ın Türkiye’ye 10 gün süreyle doğalgaz veremeyeceğini bildirmesinin ardından BOTAŞ ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) sanayi şirketlerine sözlü bildirimde bulunarak bugünden itibaren (24 Ocak) üç ila dört gün sürecek elektrik kısıntıları uygulanacağını iletti. Karara uymayanlara ağır para cezaları uygulanacağı bildirildi.

21 Ocak’tan itibaren fabrikaların kullandığı doğalgazda yüzde 40 oranında kısıtlamaya gidilmişti.

Kartonsan ve Ege Endüstri doğalgaz tedariğinde gidilen kısıtlama nedeniyle üretime geçici olarak ara verdiğini duyurdu.

KAP’A bildirmeye başladılar

Gaz ve elektrik sıkıntısının ardından fabrikalar, Kamuyu Aydınlatma Platformu‘na üretime ara verdiklerini bildirmeye başladı.

Kartonsan’dan KAP’a yapılan açıklamada, ” 1 Nolu Karton Üretim Hattımızda (KM1) dogalgaz tedarik kısıtlaması kaldırılıncaya kadar, 21 Ocak 2022 tarihinden itibaren üretime geçici olarak ara verilmiştir” denildi.

Ege Endüstri ise KAP’a, Ege Serbest Bölge‘de 25-27 Ocak arasında 48 saat elektrik kesintisi yaşanacağını yönünde bildirim aldıklarını belirterek, “Elektrik kesintisi nedeniyle serbest bölge fabrikamızda üretim yapılamayacaktır” bilgilendirmesini yaptı.

Muaf tutulacak sektörler belli oldu

Öte yandan sanayiciye uygulanacak doğalgaz ve elektrik kesintilerinden ilaç sektörü, et ve süt sektörü ile cam, seramik, demir çelik sektörlerinin muaf tutulduğu belirtildi.

Sektör temsilcileri henüz resmi açıklama olmamasına karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in herhangi bir kesinti olmayacağını kendilerine aktardığını anlattı.

Sozcu.com.tr’ye bilgi veren Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “Hem elektrik hem doğalgaz kısıntılarından muaf olacağız. Tarafımıza yapılan resmi bir yazılı bir açıklama yok ancak dün akşam hem sanayi bakanımız hem enerji bakanımız ile yaptığımız görüşmede, ilaç sanayisinin enerji kesintilerinden muaf olacağı tarafımıza bildirildi” dedi.

Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cihat Şimşek ile Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük de  muafiyetin et ve süt sektörü için de geçerli olduğunu doğruladı.

Muafiyet, sıcak üretim yapan yani fırını olan cam, seramik, alüminyum, demir çelik ve bakır alanında üretim yapan firmalarla ihracatçı firmalar için de geçerli olacak.

Kılıçdaroğlu: Beceriksizler

OSB’lerdeki doğalgaz ve elektrik kesintisi sosyal medyada da ön sıralara çıktı. Krizin  enerji sevkiyatıyla ilgili plansızlık ve öngörüsüzlük nedeniyle yaşandığını söyleyen kullanıcılar, AKP yönetimini suçladı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.