ManşetTürkiyeYeşillerden

Yeşiller Partisi: Gergerlioğlu için alınan karar yurttaş iradesine vurulmuş darbedir

0

Yeşiller Partisi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun hakkındaki hüküm okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin bir açıklama yayınladı. 

Yapılan açıklamada “İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklandığı günlerde planın ilk kurbanı insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu oldu” denildi.

‘Yurttaş iradesine vurulmuş darbe’

#GergerlioğluYalnızDeğildir” etiketi ile yapılan paylaşımda “Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi yurttaş iradesine vurulmuş darbedir” ifadeleri kullanıldı. 

Özkan: Siyasi bir karar

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Emine Özkan da alınan bu karara tepki gösterdi. Özkan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Ömer Faruk Gergerlioğlu milletvekilliğini demokratik seçim yoluyla kazandı. Vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğunu biliyoruz. Bu karardan dönülmesi ve halkın iradesine güvenilmesi gerekiyor.”

Urbarlı: Mevzu hakkını arayanın sesinin kısılması

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı da yaptığı paylaşımda “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu tanımıyorum. Fakat 2.5 yıldır biliyorum ki bir yerde fikri ne olursa olsun insanlar haklarını arıyorlarsa Ömer Faruk Gergerlioğlu orada oluyor” dedi.

Milletvekilliğinin düşürülmesi kararına tepki gösteren Urbarlı “Mevzu sadece bir kişinin vekilliğinin düşmesi değil; mevzu hakkını arayan herkesin sesinin kısılması” değerlendirmesinde bulundu.

Neler yaşandı?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat’ta onamıştı. Yargıtay’ın onama kararı, geçen hafta Perşembe günü Meclis’e ulaşmıştı.

Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi‘ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da “tedbir” kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedilmişti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvurusu sonucunu beklemeyeceklerini açıklamıştı. Anayasaya göre, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı TBMM Genel Kurulu’nda okutulan meclis üyesinin milletvekilli de sona eriyor.

Gergerlioğlu, karar okunmadan bir gün önce BBC Türkçe‘ye yaptığı açıklamada “Tüm hukukçular bu karara isyan ediyor, bir tane bile doğru bir karardır diyen hukukçuya rastlamadım. Bu karar okunursa, ben kararı tanımayacağım, Genel Kurul’da oturmaya devam edeceğim. İsterlerse beni zorla çıkarsınlar ama buradan da grup toplantı salonunda devam edeceğim” demişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.