Ekolojiİklim KriziManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi Eş Sözcü Urbarlı: Yangınların devam etmesi yönetemediklerini gösteriyor

0

İnsan kaynaklı iklim krizinin yol açtığı sıcak dalgaları ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan orman yangınları Türkiye’nin özellikle güney kesimini etkisi altına aldı.

Yangınlar şu ana kadar sekiz kişinin yaşamını yitirmesine, insanların evlerini terk etmek zorunda kalmasına, yüzlerce hayvanın ölmesine ve hektarlarca ormanlık arazinin kül olmasına neden oldu. Şu anda beş ildeki 10 yangını söndürme çalışması ise devam ediyor.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı’ya göre bu yangınlar “Türkiye’de çoktan çökmüş ve ara kurumları yok olmuş bir yapının hiçbir şeyi yönetemediğini” gösteriyor.

‘Diğer ülkelere bakmak lazım’

Türkiye’nin yangınla mücadele kapasitesinin nasıl olduğunu anlamak için benzer koşullardaki ülkelere bakmak gerektiğini belirten Urbarlı, örnek olarak Yunanistan, İtalya ve İspanya’yı gösterdi.

“Yangının Türkiye’nin özgün koşullarından çıkmadığını, iklim krizinin büyük bir sonucu olduğunu ve Akdeniz kuşağında yangınların devam ettiğini biliyoruz” diyen Urbarlı, Yunanistan’da son 24 saat içerisinde 48 noktada yangın çıktığını belirtti.

Bu ülkelerde çıkan yangınların hiçbirinin Türkiye’de olduğu kadar büyümediğini ve kontrol altına alındığını söyleyen Urbarlı, “Hatta ülkelerin Türkiye’ye yangın söndürme uçağı gönderebildiğini görüyoruz” diyerek İspanya’dan Türkiye’ye gönderilen uçakları hatırlattı.

‘Türkiye hazırlıklı değil’

Urbarlı’ya göre bu durum gelen kuraklık ve sıcak dalgalarının orman yangını riskini artırdığına dair çıkan raporlara ve öngörülere hazırlıklı olmadığını gösteriyor.

Türkiye’de yangın söndürmede kullanılacak uçak ve helikopter sayılarının artması gerekirken git gide azaldığını ifade eden Urbarlı, “Uçağı konuşuyoruz ama bununla da sınırlı değil. Ekip sayısında da azalma var. Çalışanların sözleşmeli ve dönemli olarak işe alınmaya başladığını ve deneyim kazanamadığını görüyoruz” dedi.

‘Pazarlıklara başladılar’

Her Bakanın farklı bir açıklama yaptığını ifade eden Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü’ne göre çalışan tek kurumun TOKİ olması da ilgi çekici.  Yangın arkasından paylaşım yapan TOKİ, yanan binaların yerine yapılacak evlerin fotoğrafını servis etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise “Mesela 500 bin TL’lik masrafınız varsa, 300 bini ödenecek 200 bini kredi verilecek” diyerek şimdiden pazarlıklara başladığını belirten Urbarlı, bu duruma tepki gösterdi.

‘Çaresizlik hissinin sonuçları olacak’

Şu anda Türkiye’de hem yangın felaketlerini yaşayan hem de izleyen milyonlarca kişide çaresizlik duygusunun hakim olduğunu belirten Urbarlı, “Ormanlar ve ormanlardaki canlılar zaten çaresiz. İnsanların da boşaltılan köylerden koşarak kaçtığını görüyoruz. Bu kadar organizasyonsuzluk görülmemiş bir şey” ifadelerini kullandı.

Bu büyüklükte bir felakette bu kadar uzun süreli çaresizlik hissinin en son 1999 depreminde yaşandığını hatırlatan Urbarlı açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Depremin arkasından büyük bir siyasi değişim gelmişti. Tabii ki ülke olarak aynı koşullarda değiliz ve devletin propaganda ve baskı araçları bugün çok daha gelişmiş durumda. Ancak bu çaresizlik hissiyatının mutlaka bir sonucu olacaktır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.