ManşetYeşil Havadis

Yeşiller Partisi: Biyogüvenlik Yasası yeniden yazılsın!

0

Yeşiller Partisi Tarım Çalışma Grubu, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) karşı bir mesaj yayınladı. “Sadece GDO değil, laboratuvara girmiş ve genetik mühendisliği müdahalesine uğramış; bu bağlamda ışınlanmış, genetiği değiştirilmiş veya hibritleştirilmiş tüm tohumlara ve bu tohumlardan üretilen mahsullere ve bu mahsullerden türetilen gıda ve gıda katkı maddelerine karşıyız.” denilen açıklamanın tam metni şu şekilde:

Türkiye’ de 2010 yılı Mart ayında, halkın tüm itirazlarına rağmen genetiği değiştirilmiş gıdaların nasıl ithal edileceğini belirleyen 5977 nolu bir biyogüvenlik kanunu yayınlandı.

Bu kanun, konu ile ilgili toplumun sesi olan bizlerin GDO’ lu gıdaların her şekilde ülke içerisine sokulmaması gerektiğini defalarca belirtmemize rağmen kabul edilerek uygulamaya geçti.

Elbette ki bu kanun, Recep Tayyip Erdoğan’ ın dilinden düşürmediği “tüyü bitmemiş yetim” in değil, doğayı ve insanların geleceğini para uğruna yok sayan yem sektörünün haklarını savunacak şekilde çıkarıldı.

Toplumun ağzına bir parmak bal çalmak için de GDO’ lu tohumların üretimi yasaklandı ve güya halkın da ithal edilecek genetiği  değiştirilmiş gıda ve yemler ile ilgili görüş bildirmesi öngörüldü.

Kanun kabul ediliğinden beri onlarca GDO’ lu ürün ithal edildi. Şimdi de güya Biyogüvenlik Kurulu, GDO’lu 10 mısır çeşidinin daha yem amaçlı kullanılmak üzere ithal edilmesiyle ilgili olarak hazırlanan bilimsel risk ve sosyo-ekonomik değerlendirme raporlarını halkın görüşüne açtı.

Bu amaçla görüşlerin bildirilmesi için adres gösterilen http://www.tbbdm.gov.tr web sitesi genel olarak çalışmıyor. Çalışsa da kurul bildirilen görüşleri GDO’ lu ürün ithalini onaylamamak yönünde değil, bir şekilde onaylamak yönünde yorumlamayı başarıyor.

Tekrar belirtmek isteriz ki canlıların genetiği üzerinde insan eliyle bilinçsizce yapılan bu yapay değişiklikler; canlı sağlıgı, biyolojik çeşitlilik, ekolojik dengenin bozulması, ekonomik bağımlılık, canlıların yaşam hakkının elinden alınması ve canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması açısından önemli tehdit, risk ve tehlikeler taşımaktadır.

Biz Yeşiller Partisi olarak sadece GDO değil, laboratuvara girmiş ve genetik mühendisliği müdahalesine uğramış; bu bağlamda ışınlanmış, genetiği değiştirilmiş veya hibritleştirilmiş tüm tohumlara ve bu tohumlardan üretilen mahsullere ve bu mahsullerden türetilen gıda ve gıda katkı maddelerine karşıyız. Bizler klasik yöntemlerle ıslah edilmiş veya edilmemiş tohumlar kullanarak üretim yapan tarımsal üreticinin desteklenmesini savunuyor ve tohumumuzun laboratuvara girmesine karşı çıkıyoruz. Yeşiller Tarım Çalışma Grubu olarak bu alanda çalışan sivil toplum örgütleri ve yurttaşların katılımıyla gelişmeleri yakından takip edip, Biyogüvenlik Yasası’nın toplum ve çevre sağlığının gözetecek şekilde yeniden yazılmasını savunmaya ve ithal edilen GDO’ lu ürünlere muhalefet etmeye devam edeceğiz.

Yeşiller Partisi Tarım Çalışma Grubu adına

Hakan Ozan Erzincanlı

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.