Yeniden başlayan Yeşil Yol adı altındaki doğa katliamının Yukarı Kavron’daki çalışmasının durdurulması için “Ìş ve çalışma hürriyetini ihlal” suçlaması ile iki ayrı davada 24 kişinin yargılandığı duruşma Rize’nin Pazar ilçesindeki Pazar Adliyesi’ne devam edildi. Yargılananlardan 8’inin katıldığı dava kimlik tespit ile başladı.
Gazete Şujin’de yer alan habere göre daha önce yazılı ifadesi alınan sanıklar dışında kalan 2 yaşam alanı savunucusunun ifadesi alındı. İlk olarak konuşan Gökhan Altay, “Kavron Yaylası’na gezmek için gitmiştim. Millet park alanında iş makinesi vardı bu yasaktı. Ne iş yaptığını sorduk. Güvenlik bana jandarmayı çağırmasını söyledi. Çağırdık ancak jandarma bizi gözaltına aldı. Konuşmak amaçlı oradaydık jandarma ekipleri geldi bizi alıp karakola götürdü. İş makinesinin önüne oturmadım” dedi.
Daha sonra Süreyya Yücel’in ifadesine geçildi. İş makinesinin çalıştığını duyunca olay yerine gittiklerini söyleyen Süreyya, “Yürütmeyi durdurma kararı olduğunu söyledim ancak onlar sessiz kaldılar. Jandarmayı aradık jandarma orada bir ekibin olduğunu söyledi biz onlardan yardım istedik, bizim mülkümüzü taciz ediyordu. Jandarma geldi, ancak şirket yetkililerine çalışmaya devam edin dedi. Biz de yanlış olduğunu söyledik. Hukuki karar olduğunu söyledik. Gördük ki çalışma yapanların hiçbir donanımı yok bu çalışmayı yapmak için. Bu ayrı bir hukuksuz durumdu” dedi. Jandarma işini yapmayınca kendilerinin dönerin önüne oturduklarını çalışmanın hukuksuz olduğunu söylediklerini belirten Süreyya, “Biz hukuktan aldığımız güçle yanlış yapmadığımızı çalışmanın durması gerektiğini söyledik. Jandarma sonra bizi gözaltına aldı” diye konuştu.
Yücel son olarak projeye karşı olduğunu bu dava da hukukun uygulanması gerektiğini ancak bunu şimdiye kadar görmediklerini söyledi. “Adaleti yerine getirin” diye seslenen Süreyya, “Mahkemenize de söyleyeyim. Biz yeşil yola karşıyız. Yeşil yol hukuksuzdur. Adaleti yerine getirin” dedi.
Dava öncesinde ise Fırtına İnisiyatifi kısa bir açıklama yaptı. Açıklamayı yapan Heva Reyhan, bugün yargılayanlar arasında 20 yaşından 77 yaşına kadar her yaştan Hemşinli olduğunu kaydederek, “Hepimiz, fırtına vadisinin / kaçkarların kadim yaylaları yukarı kavrun, samistal vd.nin insanlarıyız. Kimimiz bu dağlarda çobanlık, yaylacılık yaptı; kimimiz dünyaya gözünü burada açtı; kimimiz de ilk sevdalıklarını yaşadı burada” diye belirtti.
İki hafta önce, Kavrun ve Pokut yaylalarında meydana gelen hortumun, birçok evin çatısını söküp attığını ifade eden Heva, “Evlerin içindeki eşyalar kullanılamaz halde. Evlerinin üstünü örtmek isteyen Kavrunlulara jandarma izin vermiyor, valiliğin talimatı varmış! Aslında bu olay net bir şekilde özetliyor” diye konuştu.
Fırtına İnisiyatifi’nin açıklamasını takip eden ve tulum eşliğinde horon oynayan grup daha sonra davayı izlemek üzere mahkemeye girdi.
(Gazete Şujin)