Doğa MücadelesiManşetYerel

CHP’li Bekaroğlu: Yeşil Yol ısrarının nedeni ne, mahkeme kararını uygulayın!

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Danıştay tarafından iptal edilen ve yürütmenin durdurulması kararı verilen Yeşil Yol ile ilgili Rize İl Özel İdaresi‘nin 2025 yılına kadar 12 adet yol ihalesi yapacak olmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, soru önergesini yeniledi.

CHP’li Bekaroğlu, Bakanın önergeye verdiği cevapta, il müdürlüklerine “Mahkeme kararlarına uygun işlem tesis etmeleri” yönünde verdiği talimatı da hatırlattı ve Rize Valiliği ile İl Özel İdaresi‘nin yargı kararlarını uygulamadığı gibi Bakanın talimatını da dinlemediğini belirtti.

Aralık 2020’de hazırlanan 2020-2024 Stratejik Planı’nda yer alan yatırım programında Yeşil Yol ısrarını sürdüren Rize İl Özel İdaresi ile Valilik, mahkeme kararlarını uygulamadığı gibi Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın “Mahkeme kararlarını uygulayın” şeklindeki talimatını da dinlemedi.

‘Bölge halkı yetkililere güvenini yitirdi’

Mehmet Bekaroğlu, bölge halkının mahkeme kararlarını uygulamayan yetkililere güvenini yitirdiğini, mahkeme kararlarının da artık bir etkisinin olmadığı hissine kapıldığını vurguladı ve şunları dile getirdi:

Yeşil Yol kapsamında bulunan, yaylaları tahrip eden yol inşaatları mahkeme kararlarına ve Bakan’ın ‘Mahkeme kararlarına uyulması’ talimatına rağmen devam etmektedir.

Yeşil Yol projesinin uygulayıcı kuruluşu olan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) 2021-2023 Eylem Planı Belgesi’nde yaylalarda yeni yol inşaatlarından söz edilmiyor olsa da Rize İl Özel İdaresi’nin Aralık 2020’de hazırlamış olduğu 2020-2024 Stratejik Planı’nda ‘Turizm Yolları ve Yeşil Yolların Yapımı’ başlığı altında 2025 yılına kadar 12 adet yol ihalesi yapılacağı belirtilmektedir.”

Bakana yöneltilen sorular

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  1. Rize İl Özel İdaresi, Stratejik Belgede belirtildiği gibi yeşil yol kapsamında yeni yol ihaleleri yapacak mıdır?
  2. Yargının iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen Rize İl Özel İdaresi’nin yeşil yol ısrarının nedeni nedir?
  3. Bakan olarak mahkeme kararlarının uygulanması yönünde verdiğiniz talimatı Rize İl Özel İdaresi’nin yerine getirmeme sebebi nedir?
  4. Rize Valiliği ile İl Özel İdaresi; Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin, Anayasasının, Yasalarının ve Yargısının üzerinde yahut dışında mıdır?
  5. Mahkeme kararlarını uyarınıza rağmen uygulamayan Rize İl Özel İdaresi ve Rize Valiliği hakkında soruşturma açacak mısınız?

You may also like

Comments

Comments are closed.