[Yeşil Sahaf] Sahaflardan üç kitap

Yeşiller: Dünyada Yeşil Partilerinin Gelişimi ve Türkiye’deki Yeşiller Partisi

Celal Ertuğ, Bilge Contepe ve Aydın Ayas’la süregelip noktalanan yeşil serüvenin başlangıcından itibaren ele alındığı bu kitapta, Yeşiller Partisinin her yönüyle incelenmesine çalışılmıştır. Bu eser, dünyada 68 ruhu ile serpilip gelişen Yeşil hareketinin partileşme boyutuna girişine de yer vererek, Türk Yeşiller Partisinin özgün konumunu irdelemi amaçlamıştır. Bu kitap Yeşillerin savaşının öyküsünü anlatıyor. Ancak diğerlerinin tersine doğaya karşı değil, doğa için savaşın öyküsü bu.

Yeşiller Dünyada Yeşil Partilerinin Gelişimi ve Türkiye’deki Yeşiller Partisi
Der Yayınları
Melda Cinmen Şimşek
1993

Çevresizsiniz

Çevresizsiniz, Deniz Gürsel’in daha önce yayınlanmış çevre konusundaki yazılarını bir araya getiren bir “ilk kitap”ın bütün güzel ve zayıf taraflarını ünyesinde taşıyor: Aktüel (gündelik hayatın içinde), o yüzden bazı bölümleri hafifçe sislenmiş; gerçek bir sorumluluk duygusundan kaynaklanan; içten, o yüzden de “galiba bu konuda artık eskisi gibi düşünmüyorum” diyebilen bir “ilk kitap”. Çevresizsiniz”in en önemli meziyeti, ezbere konuşmaması. Burada doğrudan doğruya yaşadığımız hayatın niceliği ve niteliği üzerinde bir şeyler söylemesi, “aramızdan” konuşuyor olması. Kitap, Gürsel’in çeşitli zamanlarda çevre, teknoloji, modern hayat tarzı gibi konularda yazdığı düşünce uyarıcı yazılardan oluşuyor.

Çevresizsiniz
İnsan Yayınları
Deniz Gürsel
1989

Ekopolitika

“YURTTA DOĞAL DENGE” DÜNYADA “DOĞAL DENGE” Bugün artık yalnız “barış” yetmiyor. Çünkü doğa barış içinde de tahrip edilebiliyor. Nüfus, barış içinde artıyor-hem de çok hızlı bir biçimde Ormanlar, barış içinde yok olabiliyor. Sular, barış içinde zehirlenip kullanılmaz hale geliyor. Kentlerimiz barış içinde büyüyor, devleşiyor. Barış içinde de, altyapı sorunlarına çözüm bulunamayabiliyor. Kentsel atıklar giderek çevre sağlığını tehdit diyorlar. Sanayi ve enerji sektörleri barış içinde de çevreyi kirletiyor, dağayı, tahrip ediyorlar… İşte bunun için, 21’inci yüzyıla yaklaşırken, çağdaş ve gerçekçi devlet adamı Atatürk’ün sözünü bilinçli olarak değiştiriyoruz: “Yurtta ve Dünyada Doğal Denge”
Ekopolitika
Mehmet Arif Demirer
Anahhtar Kitaplar Yayınevi
1992

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Çocuklar doğanın sözcüsü olunca..

Çocukların da, doğanın da hakları durmadan ihlal ediliyor. Oysa sağlıklı bir ekosistemde yaşamak sadece bütün canlıların hakkı değil; aynı zamanda çocuk haklarının da bir parçası

Güldünya Yayınları’ndan yeni kitap: Bir Özgürleşme Kılavuzu

Alman gazeteci, yazar Katrin Rönicke’nin kaleme aldığı kişisel anlatısı Bir Özgürleşme Kılavuzu’nda feminist olduğu için mutlu olan ve feminist olmanın zorluklarıyla baş etmeye çalışan her kadın için yararlı olabilecek şeyler var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Pati patiye, el ele Dünyayı tamire: Zaman Yolcusu Kreta

Gülşah Özdemir Koryürek'in 'Zaman Yolcusu Kreta: Tüketme, Tükenme' kitabının ana konusu, içinde yaşadığımız 'iklim krizi". Dünyayı kurtarmak isteyen çocukların öyküsünü anlatan yazar sadece bir edebi eser yaratmakla kalmamış; bütün okurları toz bulutlarından kara deliklere kadar astronomi ile ve dünyamızın jeolojik tarihiyle tanıştırmak istemiş.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Önyargı ejderhalarına karşı karanfil kokulu savaş – Eda Uysal

'Karanfiller ve Domates Suyu', insanın doğayla kurduğu bağı gösteren ve dezavantajları bulunan bireylerin görünür olmalarına dair farkındalık yaratan çarpıcı bir öykü.

EN ÇOK OKUNANLAR