ManşetYeşillerden

Yeşil mücadele Cennet Koy’u kurtardı

0

Muğla‘nın Bodrum İlçesi, Göltürkbükü Beldesi’nde, dört yıl öncesine kadar, balık çiftliklerinin kurulmasının ardından hızla kirlenerek neredeyse çöplüğe dönüştüğü için mavi yolculuk rotasından çıkarılan Cennet Koy, güzelliğine ve temizliğine kavuştu.

Balık çiftliklerinden sonuncusunun 2007 yılında kaldırılmasının ardından harekete geçen belediye ve çevreciler, Cennet Koy’u eski haline getirip, bu yılın başından itibaren de yeniden mavi yolculuk rotasına alınmasını sağladı.

Göltürkbükü Beldesi’ndeki, 1985 yılında uluslararası turizm ve yat dergileri tarafından mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olarak gösterilen ve 1’inci Derece Doğal SİT Alanı olan Cennet Koy, 14 balık çiftliğinin, 1990 yılından itibaren bir bir kurulmasıyla birlikte yavaş yavaş kirlenmeye başladı. Çevrecilerle turizmcilerin tüm eylemlerine karşın kirlenmenin önüne geçilemedi. Denize girmenin imkansız hale geldiği Cennet Koy, 2000’li yılların başından itibaren de mavi yolculuk rotasından çıkarıldı.

2007 yılında, son balık çiftliğinin faaliyetine son vermesinin ardından Göltürkbükülüler ve çevreciler eylem yapıp, Yeşiller Partisi eski Eş sözcüsü Bilge Contepe‘nin de girişimiyle temizlik kampanyası başlattı. Cennet Koy’da bırakılan barakalar, ahşap eski havuzlar, çürümüş balık ağları, çöp ve yem bidonları, çürüyen tekne kalıntıları Göltürkbükü Belediyesi, Mavi Yol Girişimi ve çevrecilerin yoğun çabalarıyla tamamen temizlendi. 2011 yılının başından itibaren de yeniden mavi yolculuk rotasına alınan Cennet Koy, turizm sezonuyla birlikte dört yıl önceki hareketliliğine kavuştu.

Verdikleri mücadele sonunda balık çiftliklerinin Cennet Koy’dan taşınmasını sağladıklarını, ardından da düzenlenen kampanyalarla temizleme işine başladıklarını belirten Bilge Contepe, “Cennet Koy’u insanlar kirletti, yine insanlar temizledi. İstenirse cennet korunabiliyormuş. Bir koyu kurtardık sırada diğerleri var” diye konuştu. (Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.