Yeşil Gazete TVKoronavirüs SalgınıManşet

[Yeşil Gazete Tv] Karantina günleri: Vaka sayıları tutarsız, bilgi akışı eksik, eylülde ikinci dalga gelebilir

0

Yeşil Gazete Tv’deki Karantina Günleri programı, 13 Haziran’daki son yayının ardından geçtiğimiz pazartesi özel bir yayınla izleyicilerin karşısına çıktı. İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli araştırmacısı, İklim Koordinatörü ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ümit Şahin, sosyolog Koray Doğan Urbarlı ve Yeşil Gazete Genel Yayın Yönetmeni Alev Karakartal’ın hazırladığı programda, Türkiye‘de vaka sayılarında düşüş yaşanırken yoğun bakımda yatan hastaların sayısındaki artış arasındaki tutarsızlık konuşuldu, izleyicilerin soruları yanıtlandı.

Aktif vaka sayısının mayıs haziran ayları itibarıyla hızla düşmeye başladığına ancak yoğun bakım hastalarının oranının yüzde ikilerden yüzde 11,3’lere çıktığına değinen Ümit Şahin, aktif vaka sayılarının ve yoğun bakım hastalarının oranları arasındaki tutarsızlığın açıklama gerektirdiğini vurguladı ve Sağlık Bakanlığı‘ndan hiçbir yetkilinin konuyla ilgili bilgi vermemiş olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

‘Medya az yer veriyor’

Programda ayrıca Van, Diyarbakır, Hakkari başta olmak üzere bölgesel vaka sayılarında yaşanan yükselişe ve kentlerdeki hastanelerin yatak kapasitesinin hastaları karşılayamayacak duruma geldiğine değinildi. Yayında, medyada koronavirüs haberlerine giderek daha az yer verilmesi eğilimine de değinildi ve bunun olası nedenleri sorgulandı.

Öte yandan Ümit Şahin, basının koronavirüs haberlerine daha az yer vermesinin insanlarda rahatlamaya yol açtığını vurguladı ve bu durumun vatandaşlarda sosyal mesafe ve maske takma gibi korunma önlemlerine uymada daha az istekli olmasını beraberinde getirdiğini söyledi.

Tedbirlerin elden bırakılmasının yol açabileceği olası tehlikelere dikkat çeken Şahin, böyle devam edilmesi durumunda Eylül’de ikinci bir dalganın başlayabileceği endişesini dile getirdi ve şunları söyledi:
 
Karantinaya dönelim demiyoruz ama maske en önemli şey; başka herhangi bir koruma önlemi kalmadı çünkü. Alınan tüm önlemler kaldırıldı ve maske ve mesafe korunmadığı zaman bu salgının önüne geçmeniz mümkün değil.

You may also like

Comments

Comments are closed.