Kültür-SanatManşet

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’ya gidecekler için 20 belgesel film tavsiyesi

0

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne 6 gün kaldı. 11 Ekim’de başlayıp 15 Ekim’de sona erecek olan, 70 ülkeden 330 belgeselin arasından 30’unun finale kaldığı festivalde; Yeşil Gazete olarak hangi filmleri izleyebileceğinize dair bir tavsiye listesi hazırladık. Her biri büyük emeğin sonucu ortaya çıkan ve BIFED sayesinde sinemaseverlerle buluşacak olan 30 filmin arasından seçim yapmak bir hayli zor oldu. Favori filmlerimizi de festival bitiminde paylaşmış olacağız. Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu filmler Bozcaada Halk Eğitim Merkezi ve Salhane salonlarında izleyicilerle buluşacak. Görüşmek dileğiyle, şimdiden tüm katılımcılara iyi seyirler!

  • Binlerce Kesikle Ölüm | Death by a Thousand Cuts

Yönetmen: Juan Mejia Botero & Jake Kheel

Ülke: ABD/Dominik Cumhuriyet, 2016

Süre: 73’

*Yoğun şiddet içerikli, çocuklar için uygun değil.

Konu:

Melaneo olarak tanınan Eligio Eloy Vargas –Sierra de Bahoruco Milli Park’ındaki Dominikli bir Park Bekçisi- palayla hunharca öldürülmüş bir şekilde bulunur. Melaneo’nun ölümü esnasında, genellikle sınırı geçerek koruma altındaki Dominik ormanlarına gelen Haitililer tarafından işletilen yasadışı kömür üretim alanını araştırmak için devriye görevinde olduğuna inanılıyordu. Söz konusu bu cinayet, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti arasındaki yasadışı kömür sömürüsü ve devasa ormansızlaştırmaya ilişkin gittikçe artan gerilime dair daha büyük hikâyenin metaforuna dönüşür: cinayeti işlemekte kullanıldığı ileri sürülen silahın kendisi de Dominik Cumhuriyeti’ndeki binlerce ağacı kesmekte kullanılan aynı araçtır.

 

  • JES İstemiyoruz | No to GEP

 

Yönetmen: Cenk Behram Su

Ülke: Türkiye, 2017

Süre: 7’

Konu:

Aydın bölgesine teknik ve yasal eksikliklerle kurulan jeotermal enerji santralleri çevre halkına zarar vermektedir. Hem halkın ürettiği ürünleri yok etmekte, hem sağlıklarına zarar vermekte, hem de doğayı kirletmektedir. Aydın köylüleri jeotermal enerji santrallerinin kurulmaması için mücadele vermektedirler.

 

  • Dil Ovası

 

Yönetmen: Serdal Doğan

Ülke: Türkiye, 2016

Süre: 20’

Konu:

Dilovası çevresel bir felaket yaşyor çok uzun süredir ve yaşayanların çoğu hastalanmış durumda.

 

 

  • Bafra: Doğanın Sahipleri | Bafra: Masters of Nature

 

Yönetmen: Evrim İnci

Ülke: Türkiye, 2016

Süre: 22’

Konu:

Samsun’un Bafra ilçesinin doğası ve sakinlerinin birbirileriyle etkileşimleri üzerine bir belgesel… Film, “doğayı nasıl koruyabilirz?” sorusuna ilişkin bazı cevaplar sunmakta.

 

  • Sıra Dışı İnsanlar | Extraordinary People

 

Yönetmen: Orhan Tekeoğlu

Ülke: Türkiye, 2016

Süre: 45’

Konu:

Kent yaşamından sıkılan Metin Akıncı (56), çocukluğunun geçtiği köye gitme ve orada yerleşme arzusunu frenleyemez. Metin, bir gün iki yetişkin çocuğunu ve eşini kentte bırakıp, Çamlıhemşin’in bin metre yükseklikteki bir köyüne yerleşmeye karar verir. Ancak evine araba yolunun yapılmasını istemez. Tehlikeyi göze alarak, araba yolu ile evinin arasına teleferik çekerek ulaşım yolunu seçer. Rize’nin Gündoğdu ilçesinde yaşayan Bilal Atasoy (86), yaşadığı yörede sel felaketlerine karşı önlem almak için ahşaptan yaptığı evi kayalıklara monte eder. Önce bir oda ile başladığı evine, her defasında bir oda daha ekler. Karadenizliler bireysel anlamda sıra dışı işler ve yaşamlar seçerken, toplu olarak da sıradışı eğlencelere sahiptir. Sisdağı şenliklerinde, her yıl binlerce insan binlerce kilometrelik yolu aşarak gelir. Karadeniz’in engebeli coğrafyası insanlar arası iletişimine farklı bir boyut katar. Yüzyıllardan bu yana Giresun’un Kuşköyü’nde insanlar birbirleriyle ıslıkla anlaşırlar. Rize’nin Tunca Beldesi’nde ise yüzyıllardan bu yana tahta arabalara binmek bir gelenek. Ancak bu gelenek, Formula1’e rakip bir yarışa çevrilir. Formulaz adını verdikleri yarışta, kendi el emeği yaptıkları tahta arabalarla kıyasıya yarış yaparlar. Karadenizliler, zorlu bir coğrafyada ve zorlu tabiat şartlarına rağmen, kendine özgü yaratıcılıkları ve pratik çözümleriyle yaşamlarına farklı bir anlam kazandırıyorlar.

 

 

  • Kaz Otaran | Goose Herd

 

Yönetmen: Nurhan Özsoy Taşdemir

Ülke: Turkey – Türkiye, 2017

Süre: 43’

Konu:

Sıfırın altında eksi 40 dereceyle Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden biri olan Ardahan’ın Çıldır İlçe’sinin Gölbelen Köyü’nde yaşayan Muteber ve torunlarının hikâyesi. Onlar aslında kaz çobanları. Zamana karşı meydan okuyan bu köyde, yaşlı babaannenin ömrünün sonuna, torunlarınınsa hayatın başlangıcına yolculuklarının hikâyesi.

 

  • Hayatta Kalma Kuralı veya Genetik Mühendisliğin Sonu | Code of Survival – or the End of Genetic Engineering

 

Yönetmen: Bertram Verhaag

Ülke: Almanya, 2016

Süre: 95’

Konu:

Dünya genelinde, aktif maddesi glifosat olan Monsanta’nun “Roundup” adlı bitki öldürücü kimyasalının milyonlarca tonu her sene toprağa uygulanıyor. Bunun ürkütücü sonuçları zehirlenen topraklar, dirençli süper zararlı otlar, kirlenmiş ekinler ve hastalıklı çiftlik hayvanları. Hindistan’da, Mısır’da ve Almanya’daki üç sürdürülebilir proje, alternatiflerin başarılabileceğini ve başarılı olduğunu kanıtlıyor. Etkileyici bir montaj içerisinde zehir bağımlısı endüstriyel modelin etkilerinin organik tarımın iyileştirici gücüyle karşılaşmasını izliyoruz.

 

  • Yeryüzünün Annesi |  Mother of the Earth

 

Yönetmen: Mahnaz Afzali

Ülke: İran, 2017

Süre: 52’

Konu:

 

Bu belgesel Hayedeh Shirzadi ve kocasının yasamına, aşkına, çalışmasına ve sehir çöplerinin boşaltımı ve gömülmesine son verme çabalarına bakıyor. Bu çiftin sıkı calışması ve becerikliliği sayesinde Kirmanşah şehrindeki çöpün tamamı şimdi yeniden işleniyor ve biyo atık da organik gübreye dönüştürülüyor. Shirzadi, Almanya’da yeniden işleme (recycling) okudu ve çevreyi temizlemek, verimli arazilerin yok olmasını engellemek ve havayla su kirliliğini azaltmak için İran’a döndü. Shirzadi’nin ilk çabaları göz ardı edildi; ancak atık yöneticisi işini alana kadar önce doğduğu yer Gilane Ghard’da sonra da Kirmanşah’da yerel hükümeti zorladı. Ayrıca İran’da seyahat ederek pek çok şehirde geri dönüşüm merkezlerinin kurulmasına yardımcı oldu. Bugün Kirmanşah’ın atığının hepsi geri dönüştürülüyor ve yararlı ürünler haline getiriliyor. Shirzadi enerjik bir lider ve yeryüzünün kaderi onun başlıca endişesi. Shirzadi yakın zamanda inşaat molozlarını geri dönüştürmek için bir alan faaliyete geçirdi.

 

  • Yüzleşme | Confrontation

 

Yönetmen: Nejla Demirci

Ülke: Türkiye, 2017

Süre: 63’

Konu:

“Yüzleşme” meme kanserinin neden olduğu zihinsel/bedensel algı ve yakın çevre iletişimine odaklanıyor. Bu film güçlenme hikâyesi… Yaşamları ile bize ilham veren bu filmdeki insanlar, dansla, doğayla, dayanışmayla hayata tutunuyorlar. Hastalığın olumsuz sonuçlarının üzerine gitmek yerine yaşamın içinde yeniden var olabilmenin yollarına dair ipuçları veriyorlar.

 

  • Şeker ve Baharat | Sugar and Spice

 

Yönetmen: Mi Mi Lwin

Ülke: Myanmar, 2016

Süre: 16’

Konu:

Yönetmenin, Myanmar’ın ortasındaki kuru bölgede palmiye şurubundan “palmiye” şekerleri yaparak hayatlarını kazanan ebeveynlerine dair sevgiyle çekilmiş bir portre.

 

  • Kutsal Su | The Sacred Water / Jholmolia

 

Yönetmen: Saiful Wudud Helal

Ülke: Bangladeş 2016

Süre: 49’

Konu:

Güneybatı Bangladeş’in sahilinde bir köy ve bu köyde “Jholmolia” denen, halkının hayatına canlılık katan parıldayan bir gölet var. Denizin yakınında bulunan bütün bu bölgede su kıt bulunuyor. Söz konusu bu gölet, burada yaşayanlar için tek içme suyu kaynağı. 2009 yılında Aila Kasırgası nedeniyle bütün bölgeyi su basar; ancak gölet bir şekilde bundan kurtulur. Köylüler bunu bir mucize olarak görür; ayrıca göletin kutsal olduğuna inanırlar. Bu bölgedeki insanların hayatı, folkloru, hikâyeleri ve mucize öyküleri bu göletin üzerinde yoğunlaşır. Zamanın geçişiyle birlikte doğa değişir, keza çevre de. Bunlar doğa tarafından beslenen insanların hayatlarında iz bırakır. “Jholmolia – Kutsal Su”, Bangladeş’in güneybatı sahilindeki bir köyde yaşayan insanların bir Kasırga sonrasındaki hayatlarının altı yıllık bir zaman dilimi boyunca yakından bir şekilde gözlemlenmesi ve incelenmesi.

 

  • Hayatın Şairleri | Poets of Life

 

Yönetmen: Shirin Barghnavard

Ülke: İran, 2017

Süre: 73’

Konu:

Shirin Parsi bir pirinç çiftçisi, ama sıradan bir pirinç çiftçisi değil. Parsi, lisans eğitimini Paris Üniversitesi’nin Fransız Ebediyatı bölümünde tamamladıktan sonra, İran’a döndü ve Tahran’da yaşamamaya karar verdi. Eşine miras olarak Hazar Denizi’ne yakın bir köy olan Shanderman’da toprak kalmıştı; böylece oraya taşındılar ve pirinç yetiştirmeye başladılar. Parsi ailesi –anne babalarıyla çiftçilik yapmak için kalmış olan iki oğulları da dahil olmak üzere- pirinç üretimine birtakım yenilikler getirdi. Sürdürülebilir çiftçiliği teşvik ediyor ve kimyasal böcek ilaçlarını ve gübreleri kullanmaktan kaçınıyorlar. Her geçen gün daha fazla çiftçinin çiftliklerini çok ucuz fiyatlara imarcılara sattıkları bir bölgede, Parsi ailesi yüzde yüz organik pirinç üretiyor. Shirin ve ailesi, yerel değerlerce zengin örnek bir yaşam biçimi seçtiler. Shirin pirinç çiftçiliğinin yanı sıra, toplumsal aktivisit olarak da zaman geçiriyor ve çeşitli yerel STK’larda gönüllü olarak çalışıyor. Özellikle de farkındalığı artırmaya odaklandığı kadın gruplarında epey aktif. Bu film, Shirin’i pirinç hasadına kadar çeltik tarlalarını hazırlarken izliyor ve ayrıca Shirin’in toplumsal ve çevresel düzeyde değişime yol açma çabalarını da gösteriyor.

 

  • Atomka/Genpatsu

 

Yönetmen: Lena Králiková Hashimoto

Ülke: Slovakya/Japonya, 2016

Süre: 38’

Konu:

Lena’nın hayatı, nükleer felaketler arasında garip bir paralellik oluşturuyor. Lena altı yaşındayken, Çernobil’den çocuklarla tanıştı. 2011 yılında Fukuşima’daki erimeden sonra, bu sefer de Japanyo’ya benzer bir olayın yaşanacağı düşüncesiyle savaşmaktaydı. Lena’nın belgeseli, insanların nükleer santrallerin güvenilirliğine ilişkin korkusunu ve tereddüdünü gösteriyor ve Fukuşima’nın yaşanmasından sonraki yıldaki durumu, sorunun sadece radyasyon olmadığını göstererek haritalandırıyor.

 

  • Alacakaranlık Korosu | Dusk Chorus – based on Fragments of Extinction

 

Yönetmen: Nika Saravanja & Alessandro d’Emilia

Ülke: İtalya, 2016

Süre: 62’

Konu: Eko-akustik besteci David Monacchi’yi dünyanın en fazla biyolojik çeşitliliğine sahip olan Ekvador’un ücra ilkel ormanlarında 24 saat saf, kesintisiz 3D ses manzaralarını kaydetmek için çıktığı macerada izleyin. Milyonlarca yıllık evrimin kaybolmakta olan sonik mirasının parçalarını dinlemek için eşsiz bir deneyim.

 

  • Vakhilerin Son Kadın Çobanı | The Last of the Wakhi Shepherdess

 

Yönetmen: Muhammad Zia Posh

Ülke: Pakistan, 2016

Süre: 13’

Konu:

Pakistan’ın kuzey dağlarının yükseklerinde, cesur ve kararlı bir kadın çoban, yüzyıllık çobanlık geleneğini hayatta tutmak için evinden ayrılır.

 

  • Lüfer | Bluefish

 

Yönetmen: Mert Gökalp

Ülke: Türkiye, 2017,

Süre: 63’

Konu: Lüfer denizlerin canavarı, piranası, kendi boyundan küçük hatta boyuna eşit her tur canlıya saldıran dişlerinin sivriliği ve yüzüş hızıyla Boğazın en acımasız avcısı. Palamut sürülerine saldırdığı, kendi türünü yiyen bir yamyam olduğu ve hatta yunuslara bile saldırdığı anlatılmakta. Milyonlarca insanın her gün üzerinden geçtiği ve neden her sene geldiğini tam olarak bilmediği, efsanelere konu olmuş Boğaz’dan gecen canavar bir balık! Boğaz’da hikâyeleri anlatılan, panik içerisindeki sürüler, yüzerken yalılara toslayan dev mavi yüzgeçli orkinos ve onun pesinde gelen büyük beyaz köpekbalıklarını kaybettik. Marmara’da bolca avlanan ıstakozları, Boğazın dalyanlarında avlanan kılıç balıklarını, Akdeniz foklarını kaybettik 1960’larda. Son olarak da Boğaz’ın uskumrusunu. Lüfer sıradaki mi?

 

 

  • Yeşil Nehir, Yakurunaların Zamanı | Green River, The time of the Yakurunas

 

Yönetmen: Alvaro Sarmiento & Diego Sarmiento

Ülke: Peru, 2017

Süre: 70’

Konu:

Ayahuasca dini şarkılarının yön verdiği “Yeşil Nehir. Yakurunaların Zamanı” Amazon’un derinliklerine dair şiirsel bir yolculuk. Film, Amazon Nehri’nin akan sularıyla birbiri içine geçmiş üç küçük köydeki zaman algısını irdeliyor ve izleyiciyi şamanlar ve arketipik toplumlarca iskan edilmiş bir peyzajın içerisine yerleştiriyor. Bu melez anlatı, 19. yüzyılın sonunda kauçuk sömürgeciliğinin hayaletlerini ve hâlâ hayatta olan ancak küresel kapitalizmin bir sonucu olarak kaybolma tehdidi altında bulunana kadim yerli kültürlerin anısını çağırmak için yerli yaşlıların bedenlerini betimliyor.

 

  • Öldürücü Tasarım | Death by Design

 

Yönetmen: Sue Williams

Ülke: ABD/Çin, 2015

Süre: 59’

Konu:

Tüketiciler akıllı telefonlarını, tabletlerini ve dizüstü bilgisayarlarını seviyor ve yaşamlarını onlarla idame ettiriyor. Yeni bir sürü cihaz hiç durmadan pazara akıyor ve daha da iyi bir iletişim, durmak bilmeyen bir eğlence ve anında bilgi vaat ediyor. Sayılar nefes kesici. 2020 yılına geldiğimizde, dört milyar insanın kişisel bir bilgisayarı, beş milyon insanın ise bir cep telefonu olacak. Ancak bu devrimin, tüketicilerin çoğundan gizlenmiş karanlık bir tarafı da var. Yönetmen Sue Williams, dünyadaki elektronik endüstrisinin tekinsiz sularını araştırıyor ve en ufak cihazların bile çevre ve sağlık açısından nasıl ölümcül bedelleri olduğunu gözler önüne seriyor. Film, Çin’deki son derece gizli kapaklı fabrikalardan harap olmuş bir New York topluluğuna ve Silikon Vadisi’nin ileri teknoloji koridorlarına uzanarak, çevrenin bozulması, sağlık trajedileri ve tüketicilik ve sürdürülebilirlik arasındaki hızla yaklaşmakta olan taşma noktasının hikâyesini anlatıyor.

 

 

  • Selfie

 

Yönetmen: Juan Ibesh

Ülke: Suriye Arap Cumhuriyeti/Türkiye/Almanya, 2016

Süre: 41’

Konu:

“Selfie” mültecilerin Türkiye’den Almanya’ya Akdeniz vasıtasıyla yaptıkları yolculuğu; bu yolculuk esnasında pek çok Avrupa ülkesinin sınırlarından geçişlerini ve karşılaştıkları güçlükleri anlatıyor. Film, Suriye’den ayrılarak nişanlısıyla ölümcül bir yolculuğa çıkma kararı vermiş genç bir kadının hikâyesi etrafında şekilleniyor. Film bir yandan bu çiftin yolculuğunun bütün ayrıntılarını kaydederken, bir yandan da Almanya’ya doğru yollarına devam etmek ve harap olmuş ülkelerine geri dönmek arasında gidip gelen bu çiftin iç çatışmasını da yansıtıyor.

 

  • İlkel Kaplumbağa | The Primordial Turtle

 

Yönetmen: Eduardo Quiroz

Ülke: Mexico – Meksika, 2016

Süre: 52’

Konu: Kaplumbağalar okyanus boyunca yaptıkları bir senelik yolculuğun ardından Meksika kıyılarına ulaştıklarında, yerel balıkçıların ağlarında korkunç bir ölümle karşılaşıyor. Ancak balıkçılığın çocuklarını doyurmak için tek yol olduğu balıkçıların gözyaşları karşısında kaplumbağaların çektiği işkence ve onların döktüğü gözyaşları nedir ki? Bu yerlerde atılan ağlar bazıları için ölüm bazıları için de ekmek parası demek. Ama hayvanları savunmak için bir başka Ağ daha yükseliyor –dünyada balıkçı ağlarıyla mücadele eden bir grup duyarlı insanın oluşturduğu Ağ. Kimin ağı daha güçlüyse o hayatta kalacak. 

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.