‘Yeşil çelik’: İsveçli şirketin kömür kullanmadan yaptığı ilk ürünler yola çıktı

Sera gazı emisyonlarının yüzde 8'ini oluşturan çelik üretimini fosil yakıttan arındırmak isteyen şirket, üretim için ihtiyaç duyulan kömürün yerine hidrojeni koymayı amaçlıyor. 

İsveç merkezli Hybrit isimli şirket dünyada ilk kez kömür kullanmadan gerçekleştirilen “yeşil çelik” üretimini tamamladı ve ilk teslimatını yola çıkardı.

Şirket, yaptığı açıklamada çeliği 2026 yılında tam ticari üretime geçmeden önce bir deneme çalışması olarak kamyon üreticisi Volvo AB’ye gönderdiğini söyledi. Volvo 2021 yılında yeşil çelikten prototip araç ve bileşenlerin üretimine başlayacak.

Emisyonların yüzde 8’inden sorumlu

Üretimi sırasında kömürün kullanıldığı çelik, iklim krizine neden olan küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyor. Hybrit isimli şirket bir yıl önce İveç’in kuzeyinde yer alan Lulea’da yeşil çelik pilot tesisinde operasyonlara başlamıştı.

Şirket kullandığı yöntemle cevher bazlı çelik üretimi için ihtiyaç duyulan taş kömürünü yenilenebilir enerji ve hidrojenle değiştirmeyi amaçlıyor. Hidrojen, Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma planının da önemli bir parçası.

The Guardian’ın haberine göre Hybrit, çelik üreticisi SSAB, devlete ait kamu kuruluşu Vattenfall ve madenci LKAB’a ait bir şirket. SSAB İsveç’teki emisyonların yüzde 10’undan, Finlandiya’daki emisyonların ise yüzde 7’sinden sorumlu.

‘Hedefimiz piyasaya fosilsiz çelik sunmak’

Deneme teslimatının gerçekleştirildiğini duyuran şirket, “Tamamen fosilsiz bir değer zincirine doğru önemli bir adım… Hedef, piyasaya fosilsiz çelik sunmak ve teknolojiyi 2026 gibi erken bir tarihte endüstriyel ölçekte göstermek” ifadelerini kullandı.

Diğer bir yeşil çelik girişimi olan H2 Green Steel, İsveç’in kuzeyinde, 2024’te üretime başlayacak. H2 Green Steel içerisinde sürdürülebilir bir hidrojen tesisinin de bulunduğu fosil yakıtsız bir çelik tesisi kurmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR