İklim KriziManşet

‘Yeşil çelik’: İsveçli şirketin kömür kullanmadan yaptığı ilk ürünler yola çıktı

0
Fotoğraf: Hybrit

İsveç merkezli Hybrit isimli şirket dünyada ilk kez kömür kullanmadan gerçekleştirilen “yeşil çelik” üretimini tamamladı ve ilk teslimatını yola çıkardı.

Şirket, yaptığı açıklamada çeliği 2026 yılında tam ticari üretime geçmeden önce bir deneme çalışması olarak kamyon üreticisi Volvo AB’ye gönderdiğini söyledi. Volvo 2021 yılında yeşil çelikten prototip araç ve bileşenlerin üretimine başlayacak.

Emisyonların yüzde 8’inden sorumlu

Üretimi sırasında kömürün kullanıldığı çelik, iklim krizine neden olan küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyor. Hybrit isimli şirket bir yıl önce İveç’in kuzeyinde yer alan Lulea’da yeşil çelik pilot tesisinde operasyonlara başlamıştı.

Şirket kullandığı yöntemle cevher bazlı çelik üretimi için ihtiyaç duyulan taş kömürünü yenilenebilir enerji ve hidrojenle değiştirmeyi amaçlıyor. Hidrojen, Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma planının da önemli bir parçası.

The Guardian’ın haberine göre Hybrit, çelik üreticisi SSAB, devlete ait kamu kuruluşu Vattenfall ve madenci LKAB’a ait bir şirket. SSAB İsveç’teki emisyonların yüzde 10’undan, Finlandiya’daki emisyonların ise yüzde 7’sinden sorumlu.

‘Hedefimiz piyasaya fosilsiz çelik sunmak’

Deneme teslimatının gerçekleştirildiğini duyuran şirket, “Tamamen fosilsiz bir değer zincirine doğru önemli bir adım… Hedef, piyasaya fosilsiz çelik sunmak ve teknolojiyi 2026 gibi erken bir tarihte endüstriyel ölçekte göstermek” ifadelerini kullandı.

Diğer bir yeşil çelik girişimi olan H2 Green Steel, İsveç’in kuzeyinde, 2024’te üretime başlayacak. H2 Green Steel içerisinde sürdürülebilir bir hidrojen tesisinin de bulunduğu fosil yakıtsız bir çelik tesisi kurmayı planlıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.