31 Mart yerel seçimleriManşetTürkiye

Türkiye seçimini yaptı: 31 Mart yerel seçimlerine ‘taşımalı seçmen’ damgasını vurdu

0
Taşımalı seçmen

Önümüzdeki beş yıl boyunca görev yapacak yerel yönetimleri seçmek için Türkiye bugün (31 Mart 2024) sandık başına gitti. Kürt illerinde saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi, saat 16.00 itibarıyla; 08.00’de başlayan batı bölgelerinde ise 17.00’de  sona erdi.

Oy verme süresinin tamamlanmasının ardından kapanan sandıklarda oy sayım işlemleri başladı.

Siyasi liderlerden ise vatandaşlara sandıklara sahip çıkmaları çağrısı geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, paylaştığı tweet ile “Son oy sayılana ve sonuçlar kesinleşinceye kadar tüm kardeşlerimden görevli oldukları sandıkların başından ayrılmamasını, milletin iradesine sonuna kadar sahip çıkmasını önemle rica ediyorum…” dedi.

İBB Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, “Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız” paylaşımı yaparken, DEM Partili Meral Danış Beştaş da “sandıkları korumaya devam edelim” mesajı verdi.

1 milyon 32 bin genç ilk kez oy kullandı

Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu ve 1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy kullandığı seçimlerde yaklaşık 208 bin sandıkta oy verme işlemi gerçekleşti.

81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeleri de seçilecek.

Kürt illerinde taşımalı seçmen tartışması

31 Mart seçimlerinde Kürt illerine seçmen olarak taşınan asker ve polisler birçok yerde toplu olarak oy kullanırken, bazı noktalarda da yasak olmasına rağmen üniformalı şekilde oy kullandıkları görüldü.

Taşımalı seçmen nedir?

Taşımalı seçmen kavramı, seçimlerde belli bir bölgeye, genellikle siyasi çıkarlar doğrultusunda seçmenlerin başka yerlerden kaydırılması işlemini ifade ediyor. Bu uygulama, özellikle seçim sonuçlarını etkileme potansiyeline sahip olduğundan tartışmalara yol açıyor.

Seçimlerde, polisler ve askerler gibi güvenlik güçlerinin, kanuni hakları çerçevesinde, farklı bölgelerde oy kullanma yetkileri olduğu biliniyor. Ancak, bu durumun organize bir şekilde siyasi avantaj sağlamak amacıyla kullanılması, taşımalı seçmen tartışmalarını beraberinde getiriyor.

Taşımalı seçmenlerin yanı sıra, mükerrer oy kullanma, usulsüzlüklere itiraz eden sandık görevlilerine yönelik şiddet uygulanması gibi çok sayıda gelişme de yaşandı.

Mezopotamya Ajansı‘nın derlediği bilgilere göre, söz konusu illerde yapılan usulsüzlükler şöyle:

Ağrı‘da DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, kentte ‘taşımalı’ olarak getirilen asker ve polislerin oy kullandığı okulda, “Hırsız var, hırsız var! Bu kentte hırsız var. Bu kentin iradesini gasp etmek istiyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Bitlis‘in Tatvan ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’ndeki Tatvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde silahlı 45 askerin oy kullandığı bildirildi. Hidayet Mahallesi’nde bulunan Vakıfbank Ortaokulu’nda ise 20’den fazla üniformalı askerin oy kullandığı belirtildi. DEM Parti, itirazda bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.