Yeni Zelanda’dan iklim mültecisine ret

Pasifik Adası'nda yaşayan Ioane Teitiota'nın iklim mülteciliği başvurusu Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi. Teitiota, iltica talebinde ülkesi Kiribati'de küresel ısınmadan kaynaklanan deniz seviyesinin yükselmesi ve çevre ile ilgili oluşan risklerden kaçmaya uğraştığını söyledi. Ancak mahkeme, talebin iltica açısından zulme uğramak ya da yaşam hakkına tehdit gibi yasal kriterler açısından yeterli olmadığına karar verdi.

The Guardian Gazetesi’nin haberine göre, Pasifik Adası’nda yaşayan Ioane Teitiota’nın iklim mülteciliği başvurusu Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.

Teitiota, iltica talebinde ülkesi Kiribati’de küresel ısınmadan kaynaklanan deniz seviyesinin yükselmesi ve çevre ile ilgili oluşan risklerden kaçmaya uğraştığını söyledi. Ancak mahkeme, talebin iltica açısından zulme uğramak ya da yaşam hakkına tehdit gibi yasal kriterler açısından yeterli olmadığına karar verdi.

Mahkeme, ilk kez bu tür bir taleple karşılaştıklarını ancak talebin yanlış mahkemeye yapıldığını belirtip kararı göçmen mahkemelerine yönlendirdi. Hakim kararında Teitota’nın Kiribati’ye dönmesi durumunda yaşam hakkı ya da  gıda, giyim, barınma hakkı gibi temel insan haklarının sürekli ve sistematik ihlali söz konusu olmadığını belirtti.

 

Kiribati deniz seviyesindeki yükselmeden dolayı iklim değişikliğinin etkilerine karşı hassas bir ada ülkesi. Foto: Mike Bowers/The Global Mail,

 

İklim mültecisinin gerekçesi

Teitiota’nın avukatı Yeni Zelanda iltica yasalarının artık güncelliğini kaybettiğini belirttiği savunmasında gelgitlerin dalgakıranları aştığını, deniz seviyesindeki yükselmenin içme suyunu kirlettiğini, mahsulu öldürdüğünü ve sellere neden olduğunu belirtti.

Güney Pasifik’in ada devletlerinden olan Kiribati’nin nüfusu 100.000 ve ortalama yüksekliği deniz seviyesine göre yaklaşık 2 metre. Bu durum adayı yükselen deniz sularına ve diğer iklim değişikliği etkilerine karşı duyarlı hale getiriyor. Gıda üretimi ve yükselen deniz seviyesi nedeniyle yerinden olan kişiler için potansiyel yeni yerleşim alanı olarak Fiji Adası’ndan arazi satın alan ada devleti Kiribati, “itibarlı göç” olarak tanımladığı yaklaşımla, halkına nitelik kazandırarak cazip göçmenler olmalarına çalışıyor.

 

Yeni Zelanda ve Avustralya göçmen yasalarını değiştirmeyi reddediyor

Yeni Zelanda ve Avustralya, iklim değişikliği nedeniyle yerinden olan Pasifik halkı lehine göçmen yasalarını değiştirme çağrılarına karşı koyan Güney Pasifik’in iki en gelişmiş ülkesi.

Çevresel Adalet Vakfı’nın araştırmasına göre 2050’ye kadar 150 milyon insanın iklim mültecisi olacağı tahmin ediliyor.

 

Haber: Özlem Katısöz

(The Guardian, Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR