DünyaManşet

Yeni Zelanda’daki seçimlerde iklim belirleyici faktör oldu: Jacinda Ardern, yeniden başbakan

0

Yeni Zelanda‘da geçtiğimiz cumartesi düzenlenen genel seçimleri iddialı iklim planlarıyla bilinen Jacinda Ardern‘in liderliğini yürüttüğü İşçi Partisi açık ara farkla kazandı.

İşçi Partisi oyların yüzde 49’unu alarak 120 üyeli parlamentoda 64 sandalyeye sahip oldu. Böylece Ardern başbakanlık koltuğunu garantilemiş oldu. 

İşçi Partisi’nin galibiyetiyle birlikte, 1996’dan bu yana koalisyon hükümetleriyle yönetilen ülkede ilk kez bir parti tek başına iktidar olabilecek. Ancak gene de Ardern, Yeşiller Partisi’nden kişileri de çeşitli pozisyonlara getirebilir.

Yeşiller oyların yüzde 8’ini aldı

Son üç yıldır, İşçi Partisi hükümeti Yeşiller‘e ve popülist Yeni Zelanda First‘e bel bağlıyordu. Yeşiller Partisi oy payını yüzde 6’dan yüzde 8’e yükseltirken, iklim kararsızlığı Yeni Zelanda First’e tüm koltuklarını kaybettirdi.

Ana muhalefet Ulusal Parti’sinin oy payı ise yüzde 44’ten yüzde 27’ye düştü. Parti, hükümetin yeni açık deniz petrol ve gaz arama yasağına karşı çıkmıştı. Parti lideri Judith Collins ise Yeni Zelanda’nın emisyonlarının küresel olarak önemli olamayacak kadar düşük olduğunu savunmuş ve etsiz pazartesi günlerini “komünizm” olarak nitelendirmişti.

İklim acil durum ilanı seçim vaatleri arasında

Ardern seçim sonuçlarının belli olmasının ardından İşçi Partisi kampanya gönüllülerine ve destekçilerine teşekkür etti ve “tüm Yeni Zelandalıların taleplerini gözeten bir parti olacaklarını” ifade etti.

Ardern, 2017’de ilk kez seçildiğinde, Yeşiller Partisi’nden James Shaw‘u İklim Bakanı olarak atamıştı. Hükümeti, 2050 için net sıfır karbon hedefi kanunlaştırdı ve bağımsız bir iklim komisyonu kurmuştu.

Geçen yılın kasım ayında parlamentoda alınan, 2050’ye kadar karbon emisyonlarının sıfıra indirileceği yönündeki karardan gurur duyduğunu söyleyen Ardern iklim değişikliği için “zamanımızın en büyük zorluğu” demişti.

İklim politikalarını engelleyen parti artık yok

İthal fosil yakıtlı otomobiller için önerilen vergi ve elektrikli araçlar için sübvansiyon paketleri gibi bazı yeşil politikalar ise Yeni Zelanda First tarafından, engellenmişti.

Ancak bu partinin şu anda parlamentoya girememesi sebebiyle artık daha kararlı iklim eylemlerinin önünde bir engel bulunmuyor.  Ardern hükümeti, sadece 25 Yeni Zelandalıyı öldüren koronavirüsü ele alışından ötürü de büyük övgüler almıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.