DünyaManşet

İsrail muhalefeti koalisyon için anlaştı, Netanyahu’dan gözdağı: ‘Solcu’ hükümet tehdit

0
İsrail‘de muhalefet partileri, Binyamin Netanyahu‘nun 12 yıllık Başbakanlık görevine son verecek koalisyon hükümetini kurmak için anlaşmaya vardı. Varılan anlaşma sonucunda aşırı sağcı Yamina Partisi‘nin lideri Naftali Bennett, koalisyonda başbakanlık görevini üstlenecek.
Ağustos 2023’te ise Yesh Atid Partisi‘nin lideri Yair Lapid başbakanlık koltuğuna oturacak.

Bu gelişmeyi Twitter hesabından duyuran gazeteci Anshel Pfeffer, “Güven oylamasına kadar ne olursa olsun bu tarihi bir fotoğraf. Bir İsrailli Arap partisinin lideri ile bir Yahudi milliyetçisi partisinin lideri hükümet kurma anlaşmasına imza atıyor” ifadelerini kullandı.

Netahyahu’dan sağcı vekillere çağrı: Hayır deyin

BBC‘ye göre, Netanyahu “solcu” dediği bu koalisyonun ülke için bir tehdit olacağını söyledi. Netanyahu, “sağ oylarla seçilmiş siyasetçilere” güven oylamasında hayır oyu verme çağrısı yaptı.

Mart ayındaki seçimlerden Netanyahu en yüksek sandalye sayısı ile ayrılsa da hükümet kuramamıştı.

Lapid, koalisyon görüşmelerinin 8 farklı bileşenle birlikte başarıya ulaştığını duyurdu. Hükümetin yemin ederek göreve başlaması için hala meclis oylamasına ihtiyaç var.

Netanyahu’yu devirme isteği dışında pek bir ortak noktası olmayan koalisyon partileri, siyasi görüşleri, liderleri ve sandalye sayıları şöyle:

Sekiz partinin 62 sandalyesi var. Parlamentoda çoğunluk için 61 sandalye gerekiyor. .

Isaac Herzog

Isaac Herzog 11. Cumhurbaşkanı seçildi

Öte yandan İsrail’de Parlamentosu‘nda (Knesset) yapılan oylamada, İsrail İşçi Partisi ve Siyonist Birlik İttifakı‘nın eski lideri Isaac Herzog ülkenin 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Herzog, 2013-18 yılları arası İsrail’de ana muhalefet lideriydi.

Isaac Herzog, yemin töreninin ardından görevi Reuven Rivlin’den devraldı. İsrail’de Cumhurbaşkanlığı, büyük oranda sembolik bir görev.

60 yaşındaki Herzog, İsrail-Filistin Sorunu’nda iki devletli bir çözümü savunuyor. Babası da cumhurbaşkanlığı yapmış olan Herzog, daha önce çeşitli kabinelerde bakan olarak da görev yapmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.