DünyaManşet

Yeni Zelanda, yanardağ patlamasıyla sarsılan Tonga’ya yardım için iki donanma gemisi gönderiyor

0

Yeni Zelanda‘ya ait iki donanma gemisi yanardağ patlaması ve tsunamiyle sarsılan Güney Pasifik ülkesi Tonga‘ya temiz su ulaştıracak.

Yeni Zelanda, koronavirüsten yeni kurtulan ülkelerden biri olan Tonga’nın koronavirüs krizini daha da derinleştirme riskine rağmen, yolladıkları Aotearoa ve Wellington isimli gemileri kabul ettiğini açıkladı.

Aotearoa’nın kaptanı Simon Griffiths, gemisinin diğer malzemelerle birlikte 250 bin litre su taşıdığını ve günde 70 bin litre daha su üretme kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Tonga’nın biraz dışında küçük adalarda patlamanın etkisiyle yüzlerce ev yerle bir oldu, patlama sebebiyle üç kişi de hayatını kaybetti. 105 bin kişiye ev sahipliği yapan adada, cumartesi günkü büyük patlamanın ardından tsunami de meydana gelmişti.

‘Güvenli içme suyuna erişimin sağlanması kritik’

Tonga’da bulunan havalimanını kül yığını kapladı. Deniz altından geçen bir kablonun kopması, telefon ve internet bağlantısına erişimi engelledi. Kablodaki düzelmenin muhtemelen bir ay veya daha fazla süreceği belirtildi.

Ülkedeki yıkımın boyutlarını ölçmek için bölgede keşif uçuşları yapıldı.

Kızıl Haç, Tonga’daki ekiplerinin tsunamiden gelen tuzlu suyun ve volkanik külün on binlerce insanın içme suyunu kirlettiğini doğruladığını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu‘ndan Katie Greenwood, “Güvenli içme suyuna erişimin sağlanması kritik bir acil önceliktir … çünkü kolera ve ishal gibi artan bir hastalık riski var” ifadelerini kullandı.

‘Patlamanın gücü, nükleer bombadan 500 kat fazla’

NASA‘nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi‘nde baş bilim insanı olan James Garvin, patlamanın gücünün beş ila 10 megaton TNT’ye eşdeğer olduğunu ve etkinin Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) İkinci Dünya Savaşı sonrası Hiroşima‘ya attığı nükleer bombanın 500 katından fazla olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Yurtdışında bulunan bazı Tonga toplulukları, sosyal medyada patlamadan etkilenen ailelerini ve patlamanın etkisiyle devrilmiş ağaç, çatlamış yollar ve her yerin külle kaplandığı görüntüleri paylaştı.

Tonga’daki Fua’amotu Uluslararası Havalimanı tsunamiden zarar görmese de, kül yığınıyla kaplandı. Tongalı bir yetkili, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan yardım uçuşlarının başlamasının perşembe günü mümkün olabileceğini söyledi.

Diğer ülkelerden de destek geliyor

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Tonga Başbakanı Siaosi Sovaleni ile görüştü. Morrison, insani yardım malzemeleri ve telekomünikasyon ekipmanları taşıyan iki uçağın ülkeye gitmeye hazır olduğunu ve Adelaide adlı bir donanma gemisinin su arıtma ekipmanı ve ek insani yardım malzemeleriyle Brisbane‘den ayrılmaya hazırlandığını söyledi.

Acil durum malzemelerinin yanı sıra Avustralya ve Yeni Zelanda, ülkeye acil mali yardım sözü verdi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, ülkeye acil yardım için 100 bin dolar gönderecek. Japonya da patlamanın etkisiyle oluşan kül yığınlarının temizlenmesi için içme suyu ve ekipmanın yanı sıra, 1 milyon dolardan fazla yardım vereceğini söyledi.

Çin, havalimanı açıldığında su ve yiyecek de dahil olmak üzere ülkeye yardım göndereceğini duyurdu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.