DünyaManşet

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern şubatta görevinden ayrılıyor

0
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, şubat ayında görevinden ayrılacağını ve bu yıl genel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

14 Ekim’de ülkede genel seçimler yapılacak. Seçimlere kadar ülkede görev yapacak Başbakan’ı belirlemek için İşçi Partisi’nde oylama gerçekleşecek.

Ülkedeki yaz tatili boyunca atacağı adımlara karar vermeye çalıştığını söyleyen Yeni Zelanda Başbakanı, görevi sürdürmek için “yeterli yakıtı kalmadığını” ve “zorlayıcı geçen 6 yılın kötü etkileri olduğunu” dile getirdi.

‘Artık bu işin hakkını veremem’

“Son dönemde bu konu üzerinde çok düşündüm. Sadece bir yıl değil, bir dönem için daha hazırlanmanın bir yolunu bulmayı ümit ettim, ancak bunu başaramadım. Ülkenize barış zamanında liderlik etmek bir şey, kriz sırasında onlara liderlik etmek başka bir şey.” 

Görevinin gerekliliklerinin farkında olduğunu kaydeden Ardern, “Artık bu işin hakkını verecek kadar yeterli olmadığımı biliyorum. Devam edersem, Yeni Zelanda’ya zarar vermiş olurum” diye konuştu.

Ardern, Ekim 2017’de 37 yaşında başbakan seçildiğinde dünyanın en genç kadın başbakanı unvanını almıştı.

Ardern, istifasını duyurduğu basın açıklamasına partneri Clarke Gayford’la birlikte katıldı.

Jacinda Ardern hakkında

Coronavirüs salgını, 2019 Christchurch’teki 50 kişinin öldürüldüğü cami saldırıları ve yanardağ patlaması gibi olaylarda sergilediği tutum övgü toplayan Jacinda Ardern’in Nobel Barış Ödülü‘ne aday gösterilmesi için kampanya başlatılmıştı.

Muhalifleri ise Ardern hükümetinin yoksulluğu azaltmakta başarılı olamadığı eleştirisi getiriyordu.

Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun ardından, dünyada görevdeyken anne olan ikinci başbakan olan Ardern, İşçi Partisi’ne 17 yaşında üye oldu. İngiltere’de 1997 yılında işbaşına gelen İşçi Partili eski Başbakan Tony Blair‘in ve Yeni Zelanda’nın 2008 yılında seçilen eski başbakanı Helen Clark‘ın ekibinde çalıştı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.