Fransa‘da çevre aktivistleri, ülkenin güneyinde inşa edilmek istenen A69 otoyolunu protesto etti. Aktivistler, inşaatın çevre ve biyolojik çeşitlilik üzerinde yıkıcı etkileri olacağını söylüyor.
A69 güzergahı Castres ve Toulouse kasabalarını birbirine bağlayacak.
İnşaatın çevre ve biyolojik çeşitlilik üzerinde yıkıcı etkileri olacağını söyleyen aktivistler aylardır projeye itiraz ediyor.
Fransız polisinden sert müdahale
Euronews‘in aktardığına göre, Fransız jandarmaları, geçen pazar günü, otoyun inşaatını engellemek için geçici kamp kuran eylemciler nedeniyle güney Tarn bölgesine gönderildi. Aktivistleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanan polis ve jandarma, barikatları yıkmak iin de zırhlı araçlarla müdahale etti.
Yakın zamanda Fransa Çevre Bakanlığı‘nın önünde çıktığı bir ağacın üzerinde haftalarca açlık grevi yapan Thomas Brail’in de aralarında bulunduğu aktivistlerden en az yedisi tutuklandı.
Brail’in 40 günlük açlık grevinin hedefine ulaşmasının ardından otoyoldaki çalışmalar bir hafta süreyle durdurulmuş; 16 Ekim’de tekrar inşaata başlanması üzerine gösteriler de yeniden alevlenmişti.
Pazar günkü müdahale, otoyol inşaatını protesto etmek amacıyla cumartesi günü düzenlenen kitlesel gösterinin ardından geldi. Organizatörler mitinge yaklaşık 10.000 kişinin katıldığını iddia ederken, hükümet bu sayıyı 4.900 olarak tahmin ediyor.
Resmi raporlar, gösteri sırasında iki polisin “hafif yaralandığını” ve düzinelerce “bıçak, demir çubuk ve kazmaya el konulduğunu” bildirdi.
Yol için yaklaşık 200 ağaç kesilecek
53 kilometre uzunluğundaki A69 otoyolunun yapımına karşı protestolar bu yılın başında başlamıştı. Yetkililer, Toulouse ile Castres arasındaki yeni rotanın yolculuk süresini 35 dakikaya kadar kısaltacağını ve bölge ekonomisine destek sağlayacağını söylüyor.
Ancak çevreciler, bilim insanları ve çiftçiler, masraflı projeyi kirliliğe katkıda bulunacağını, tarım arazilerini azaltacağını ve biyolojik çeşitliliği tehdit edeceğini söyleyerek eleştiriyor.
‘Ulusal taahhütlerimizle çelişiyor’
Aktivistler Eylül ayında yazdıkları açık mektupta, “Bu proje, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ulusal taahhütlerimizle ve ‘yapaylaştırma’ ve biyolojik çeşitlilik kaybı konusundaki net sıfır hedeflerimizle çelişiyor” diye yazdı.
Hükümet, yolun karbon ayak izini ve inşaat sırasında ormansızlaşmayı dengelemek için ağaç dikeceğini söyleyerek yanıt verdi.