TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

Yeni önlemler: Camiler 29 Mayıs’ta okullar eylülde açılacak, bayramda sokağa çıkma yasağı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Toplantıda koronavirüs salgının ele alındığını aktaran Erdoğan, İstanbul’un Başakşehir ilçesindeki şehir hastanesinin perşembe günü, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile birlikte açacaklarını söyledi. Erdoğan, “Bu hastanemizin adının Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. Çam bizi temsil etsin, sakura da Japonya’yı temsil ettin dedik” ifadelerini kullandı.

Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’deki hastane inşaatlarının tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı, “Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanemizi 29 Mayıs’ta, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanemiz ile Hadımköy Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş Hastanemizi 31 Mayıs’ta inşallah hizmete açıyoruz” dedi.

Tedbirlere uyulması çağrısı yapan Erdoğan,  şunları söyledi: “Artık koronavirüs veya benzeri salgın hastalıklara karşı eskisinden daha hazırlıklı durumdayız. Her gün şeffaf bir şekilde paylaşılan veriler, yeni hasta ve ölüm oranının belirli bir düzeyde yatay çizgiye geçtiğini gösteriyor. Bu çizgiyi aşağı yönlü sürdürmemiz gerekiyor. Normalleşme takviminin sürmesi vaka sayısının çok daha aşağı inerek sıfırlanmasıyla mümkündür. Şayet salgının seyrinde olumsuz yönde bir gelişme olursa bazı tedbirleri belki çok daha sert şekilde yeniden uygulamak durumunda kalabiliriz.” Erdoğan, bayramdan sonra bu tür sınırlamalara ihtiyaç olmayan bir tablo ile karşılaşılacağına inandığını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı sınırlamalar ve alınan tedbirler şöyle:

  • Şeker Bayramı’nda 81 ilde, Arefe gününden bayramın son gününe kadar, 23-26 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bayramın birinci günü olan 24 Mayıs Pazar günü 14-20.00 saatlerinde 65 yaş üstü vatandaşlar sokağa çıkabilecek. Çarşamba ve Cuma günleri de gençler ve çocuklar dışarı çıkabilecek.
  • 15 ile seyahat yasağı 15 gün süreyle uzatıldı. Bu iller şöyle: Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak.
  • Cezaevlerinde bir süredir yapılmayan kapalı görüşler, Açık cezaevlerinde olup salgın sebebiyle izne gönderilmiş bulunan 60 bin mahkumun mayıs sonunda dolan izin süreleri 2 ay süreyle uzatıldı.
  • 29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte valilikler ve müftülüklerce belirlenen şartları uygun camilerden başlayarak camiler ibadete açılacak. Bir süre sadece öğlen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde bireysel ibadet uygulaması sürecek.
  • Eğitim öğretim yılı sona erdirildi. Yeni eğitim öğretim yılı önümüzdeki eylül ayında başlayacak.
  • Kreşler ve bakımevleri 15 Haziran’da faaliyete geçecek.
  • Çay hasadı için Karadeniz’e gitmek isteyenler, yarın geceden itibaren yola çıkabilecek. Tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret faaliyetleriyle ilgili vatandaşlara kolaylık sağlanacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.