EkonomiManşet

Yeni bir ‘Deli Dumrul’ kıyağı: Çanakkale 1915 Köprüsü

0

Kuzey Ege’yle Trakya’yı birbirine bağlayacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü projesinin temeli bugün atıldı. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan proje kapsamında, ihaleyi alan Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Konsorsiyumu’na günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi.

Köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif eden konsorsiyuma verilen günlük 45 bin araç geçiş garantisi kapsamında, garanti edilen rakama ulaşılamazsa aradaki fark devletin kasasından çıkacak.

Osmangazi Köprüsü 50 günde 225 milyon lira zarar etti

Geçiş garantisi verilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi projelerde edilen zarar göz önüne alındığında, fatura yine halka kesilecek gibi görünüyor. Yalnızca Osmangazi Köprüsü’nün 50 günde 225 milyon lira zarar ettiği düşünüldüğünde, güzergâh olarak daha az yoğunluğun olduğu Kuzey Ege – Trakya hattının faturasının daha kabarık olacağı öngörülebilir.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü en iyi gününde bile hedefe ulaşamadı

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ne yaptığı başvuruda ortaya çıkan Osmangazi Köprüsü’nün zararının yanı sıra, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için de günlük 135 bin araç geçiş garantisi verildi. Ancak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün en yoğun olduğu günde bile geçiş yapan araç sayısı 110 binde kaldı.

Avrasya Tüneli’nde 30 günde 1 milyon 260 bin araçlık zarar!

Avrasya Tüneli için ise, verilen günlük geçiş garantisi ise 68 bin. Ancak tünel açıldıktan sonraki 40 günde geçiş yapan araç sayısı 1 milyon civarında. Aylık olarak hesaplandığında ise 30 günde geçen araç sayısı 780 bin. Yani ortalama olarak bir günde 26 bin araç Avrasya Tüneli’ni kullanıyor. Günlük araç geçişi, garanti edilen sayının yarısına bile ulaşamazken, bir aylık fark şöyle hesaplanabilir:

Bir ayda 2 milyon 40 bin araç geçişi beklenirken, 780 bin araç geçti. 1 milyon 260 bin araç için devletin kasasından, projeyi yürüten şirketlere milyonlarca lira para aktarıldı.

Halkın vergisi şirket kasasına akacak

Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli projelerinde verilen geçiş garantisinin devlet kasasına getirdiği yük baz alındığında, Çanakkale’ye yapılacak köprünün yalnızca ekonomik boyutuna bakıldığında, yine halkın vergilerinin Yap İşlet Devret modeliyle yüklenici firmaların kasasına akacağını gösteriyor.

Çanakkale Boğazı üzerine yapılacak olan köprünün çevre üzerinde yaratacağı tahribat ise ayrı bir sorun. Çanakkale geçişi nedeniyle bölgede, özellikle de bağlantı yollarının geçtiği yerlerde trafik yoğunluğunun artması, daha fazla ağır taşıt trafiği ve buna bağlı hava kirliliği ve gürültü meydana gelmesi bekleniyor. Ayrıca bağlantı yolları nedeniyle çok sayıda ağaç da kesilecek.

(Can Bursalı – Yeşil Gazete)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.